Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Fotografie

Meer dan een kiekje: jongeren op Let’s Gro

Door: Annejet Fransen, 3 november 2016

Dit jaar brengt de avond van Sint Maarten (de man met de mantel en de bedelaar, en niet te vergeten de patroonheilige van de stad) meer dan alleen kleuters met lampionnen. Onder de vleugels van festival Let's Gro brengt het Sint Martinus-evenement Het Andere Gezicht van de Stad: de veerkracht van jongeren armoede in de stad onder de aandacht met dans, muziek en poëzie in de Martinikerk. Ook de beeldende kunst is onderdeel van de mix. Fotograaf Caroline Penris maakte een reeks portretten van jonge mensen die iets overwonnen hebben, in samenwerking met Marloes de Bie die hun verhalen optekende. Penris vertelt over een zeldzaam hoopvol project in een tijd van modieus cynisme. “Ze zijn niet zielig.”

Wat gaat er gebeuren?

“Het Sint Martinus-evenement focust op jongeren en veerkracht. Het wil eraan herinneren dat er ook armoede in de stad is en hoe je daarmee om kunt gaan. Kansarm betekent niet per se kansloos. Ik heb vijf jongeren gefotografeerd die met hun talent en veerkracht door een moeilijke periode zijn gekomen. Als je niet bij de pakken neer gaat zitten kun je veel bereiken en dat kan jong en oud inspireren. Binnen zijn de portretten maar één avond te zien, maar naast de kerk komt een toren van vijf meter hoog en drie meter breed met drie van de portretten erop. Die blijft staan tot 3 december.”

“Kansarm betekent niet per se kansloos”

Hoe ging u op zoek naar de onderwerpen van uw foto's, de jongeren?

“Vaak wordt gezegd dat je je talenten moet ontplooien, maar dat is niet vanzelfsprekend. Als je bijvoorbeeld geen geld hebt, of een man wilt zijn terwijl je een meisje bent, dan moet je die obstakels eerst overwinnen vóór je die talenten kunt ontplooien. Het was een hele speurtocht naar zulke jonge mensen. In allerlei netwerken heb ik gevraagd 'ken jij iemand?'. Zo vroeg ik mijn dochter, die betrokken is bij de LBGTQ-gemeenschap, of zij iemand kende die met gender worstelde. Je moet natuurlijk op de foto, je moet je verhaal vertellen, dat moet je wel durven. Maar ze wist meteen iemand.

“We hebben voor dit project gevraagd naar hun problemen, maar deze jongeren zijn al veel verder. Ze zijn er wel door gevormd, en sterker geworden – hoewel, misschien waren ze dat juist al. Ze zijn in ieder geval niet zielig.”

Hoe is de dynamiek tussen de teksten van Marloes de Bie en uw foto's?

“We werken heel nauw samen. Zij hield eerst de interviews en liet mij die lezen. Meestal begin ik dan met een wit vel papier. Daarop schrijf ik woorden die met dat verhaal in mij opkomen. Daarna ga ik verder denken en soms schrijf ik een doel op. Maar zodra je naar buiten gaat met de camera kom je zoveel dingen tegen. Het eindresultaat is een samenspel tussen iets bedenken en het toeval. Marloes ging ook mee bij het foto's maken. Tekst en beeld vormen één geheel.”

“Een selfie maken ze zelf maar”

U noemt uzelf 'verhalenfotograaf'. Hoe krijgt u deze jongeren zover om hun 'verhaal' te laten zien voor de camera?

“Niet iedereen gaat gemakkelijk op de foto, maar die jongeren hebben het fantastisch gedaan! Het is niet even een kiekje – we moeten eerst kennismaken. Ik laat ze merken dat ik hun verhaal ken en dat ik daar een foto bij wil maken. Een selfie maken ze zelf maar. Ik maak de foto niet alleen, zij doen mee. Ik gaf bijvoorbeeld een elastiek aan een meisje dat danseres is en zei 'laat maar veerkracht zien'. We moeten echt contact maken.”

Het thema van Let's Gro is dit jaar 'de toekomst komt steeds dichterbij'. Hoe past uw expositie in dat thema?

“Dit is de toekomst al. Ja toch? Dit zijn jongeren met power, met een doel.”

 

Let’s Gro Festival Groningen vindt plaats van 9 - 12 november 2016. Het Sint Martinus-evenement is op 11 november in de Martinikerk: https://letsgro.nl/program/de-veerkracht-van-jongeren

Tekst: Annejet Fransen
Beeld: Caroline Penris