Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunstshots

Wat voor museumbezoeker ben jij?

Door: Franciska de Beer, 26 juni 2018

Er zijn verschillende manieren waarop je een museum kunt beleven. Kunstwetenschappers Volker Kirchberg en Martin Tröndle noemen er drie. Welke herken jij?

1. Gaat jouw hart sneller kloppen bij alleen al de naam Van Gogh? Voor de enthousiaste museumbezoeker gaan beroemdheid en schoonheid hand in hand. Hoe bekender de kunstenaar, des te mooier het schilderij.

2. Kun jij uren en uren bedachtzaam naar een schilderij kijken? De beschouwende, ofwel contemplatieve museumbezoeker laat zich verrassen door onbekende werken, geniet van de kunstervaring, en heeft oog voor detail. Zij ondergaat, overdenkt, neemt de tijd en kijkt.

3. Is het museum vooral een leuk uitstapje met vrienden en familie? Voor de sociale museumbezoeker staat het gezelschap voorop. Die individuele innerlijke reflectie kan je gestolen worden. De gezamenlijke ervaring, daar gaat het om.  

Voor het vijfjarige onderzoeksproject eMotion: Mapping the Museum Experience onderzochten Kirchberg en Tröndle hoe mensen hun museumbezoek ervaren. Aan het onderzoek deden 576 bezoekers van het Kunstmuseum St. Gallen in Zwitserland mee: zij vulden vragenlijsten in en kregen een handschoen aan die hun locatie in de tentoonstelling registreerde (movement-tracking). Het onderzoek en de resultaten zijn beschreven in het artikel 'The Museum Experience: Mapping the experience of fine art'.​

Bron: Kirchberg, V., & Tröndle, M. (2015). The museum experience: Mapping the experience of fine art. Curator: The Museum Journal, 58(2), 169-193.