Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunstshots

Quarantaine-inspiratie van kunstenaar Guy Ben-Ner

Door: Ruby de Vos, 17 november 2020

We zijn zo langzamerhand in het deel van de lockdown aanbeland waar je woonruimte nog maar weinig verrassingen kent. Je kan de scheuren in het plafond wel dromen en herkent iedere kraak, piep en kuch. De videowerken van de Israëlische kunstenaar Guy Ben-Ner (1969) kunnen als een verkwikkend medicijn werken op het gevoel van sleur dat je bank en bureau tegenwoordig oproepen. In zijn keuken bouwt Ben-Ner namelijk woestijnen en gaat hij samen met zijn dochter op jacht naar de witte walvis Moby Dick, die water spuit in de woonkamer. Bovenop het aanrecht, gekleed in blauw-witte matrozen bloezen, laden vader en dochter hun etensvoorraad voor op zee in de koelkast; in het water (lees: de keukenvloer) zijn haaienvinnen te zien.

Hoewel Ben-Ners werk niet ontstaan is in quarantaine, komt het wel direct voort uit zijn keuze om thuis te werken. De kunstenaar vertelt in een interview hoe hij jong vader werd en daarom niet lange dagen in een studio door wilde brengen. Hij besloot om zijn huis en gezin het thema van zijn videokunst te maken. Het resultaat is niet alleen absurdistisch en vermakelijk, maar vormt ook een inspiratiebron voor de lange donkere dagen thuis: tijdens het kijken kon ik vooral niet ophouden met denken aan het tomeloze plezier dat Ben-Ner en zijn dochter moeten hebben gehad tijdens alle voorbereidingen.

Mocht je ook met een hernieuwde inspiratie naar je aanrecht en fornuis willen kijken of behoefte hebben aan wat afwisseling op 'Tussen Kunst en Quarantaine', dan zijn Ben-Ners video's dus van harte aan te raden. Je bekijkt ze hier op UbuWeb.