Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunstshots

Heeft Mondriaan de gulden snede bewust of onbewust toegepast?

Door: Marije Schrage, 19 december 2017

De goddelijke proportie, oftewel de gulden snede, is een wiskundige verhouding die we vaak in de natuur tegenkomen. Deze verhouding staat bekend om zijn zuivere richtlijn, om de hoogst haalbare schoonheid om harmonie weer te geven. We komen de gulden snede (ongemerkt) in het alledaagse leven vaak tegen, bijvoorbeeld sneeuwvlokken die naar beneden dwarrelen, de symmetrie in ons gezicht of zelfs in Parijs, als we het Louvre bewonderen.

In de kunstwereld wordt de gulden snede vaak bewust toegepast. Het geeft namelijk rust en orde. Daarnaast zorgt het voor een bepaalde voorspelbaarheid die we als mens prettig vinden om naar te kijken. Van de Grieken weten we zeker dat zij bekend waren met de gulden snede, ze bouwden het Parthenon in Athene aan de hand van de ‘gulden snede-verhouding'.

Ook zijn er kunstenaars die de gulden snede onbewust hebben toegepast. Dit kan komen doordat het een ingeboren verhouding is die ons oog graag opzoekt. Het schilderij Broadway Boogie Woogie van Mondriaan is hier een voorbeeld van. De ‘gulden snede-verhouding’ komt hier meerdere malen in terug. Mondriaans werk is het toonbeeld van evenwicht en balans. De suggestie wordt hierdoor gewekt dat Mondriaan de gulden snede bewust heeft toegepast, maar in discussies met collega’s liet Mondriaan vaak weten dat hij met zijn kunst zich niet bezig wilde houden met mathematische formules. Of hij bewust de gulden snede heeft toegepast is dus jammer genoeg niet met zekerheid te beantwoorden.