Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunstshots

KUNSTSHOT De Spaanse golf van mislukte restauraties

Door: Iris Rijnsewijn, 23 oktober 2018

Veel mensen hebben inmiddels gehoord van de Ecce Homo (Zie de mens) in een kerk in Borja, al kennen ze het waarschijnlijk onder de naam Potato Jesus. Het werk kreeg bekendheid nadat Cecilia Giménez, een onervaren amateur, een afbeelding van Christus ‘restaureerde’ en we er als gevolg een vogelnest-met-gezicht voor terug kregen. Maar Potato Jesus is niet het enige pareltje dat in de afgelopen jaren is voortgekomen uit Spaanse restauraties. 

Neem eens een kijkje naar het beeld van Sint-Joris dat al vijfhonderd jaar in een kerk in het Spaanse Estella staat. Afgelopen zomer werd dit beeld niet schoongemaakt, zoals gevraagd was, maar kreeg het een compleet nieuwe laag verf. Ook ditmaal was het werk in de handen gelegd van een amateur, die alle nuances van het zestiende-eeuwse werk heeft verstopt onder een verwarde beeltenis van de drakendoder.  

Maar wie denkt dat het daar ophoudt heeft het mis: vorige maand haalde een Spaanse restauratie opnieuw het nieuws, vanwege de bizarre en wederom vooral hilarische uitkomst. Bewoners van het dorp Rañadoiro waren gevraagd om te helpen met het opknappen van een aantal vijftiende-eeuwse beelden, en kregen schijnbaar veel vrijheid. Een van de bewoners vond dat haar houten beeld een beetje kleur nodig had en vulde dat naar eigen inzicht in. Het resultaat is een fel gekleurd beeld dat ver afstaat van het oorspronkelijke kunstwerk. Voor nu is het hopen op een toename van restauratie-experts in Spanje of wachten tot de volgende meme-worthy restauratie opduikt.