Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunstshots

10 opmerkelijke weetjes uit het leven van De Nachtwacht die je nog niet wist

Door: Iris Rijnsewijn, 12 september 2019

Op dit moment wordt het schuttersstuk De Nachtwacht gerestaureerd. Om te zorgen dat een van de meest iconische werken uit de Nederlandse kunstgeschiedenis niet volledig uit het zicht van het publiek verdwijnt, is ‘Operatie Nachtwacht’ in het leven geblazen. In het Rijksmuseum is een glazen ruimte geïnstalleerd zodat bezoekers het restauratie- en onderzoeksproces live kunnen meemaken. Het is een van de vele opmerkelijke momenten in het leven van De Nachtwacht. Lees maar even mee.

1642

Rembrandt van Rijn voltooit zijn werk De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren, de eigenlijke titel van De Nachtwacht.

1715

In de ruimte waar De Nachtwacht eerst hing, in de grote zaal van de Kloveniersdoelen in Amsterdam, wordt (te) veel gefeest, wat de kans op beschadiging van de werken die er hangen vergroot. De Nachtwacht wordt daarom samen met de andere schilderijen naar een nieuwe plek gebracht: het stadhuis op de Dam (nu het Koninklijk Paleis). Helaas blijkt De Nachtwacht te groot voor de muur waaraan het zou moeten hangen en er wordt er besloten het werk te verkleinen.

1797

De bijnaam De Nachtwacht wordt voor het eerst genoemd in een brief van de Vlaamse graveur Lambertus Claessens aan de Nationale Raad van de Bataafse Republiek, gepaard met een geëtste kopie van het werk. Het werk wordt geadresseerd als ‘De Nagtwagt’.

1898

De Nachtwacht wordt met de hand naar het Stedelijk Museum Amsterdam getild, dat aan de andere kant van het Museumplein staat, voor een Rembrandt-tentoonstelling.

1911

De Nachtwacht wordt aangevallen met een mes, waarbij gelukkig alleen de vernislagen worden aangetast.

1939

Uit voorzorg voor de oorlog wordt De Nachtwacht samen met 30.000 andere kunstwerken ondergebracht in een bunker vlakbij de kust. Het werk wordt uit het frame gehaald en opgerold, omdat het te groot was om ingelijst de bunker in te gaan. Toen het bouwen van de Atlantikwall in 1942 begon werd De Nachtwacht verplaatst naar een grot in de Sint-Pietersberg in Maastricht.

 

1975

De Nachtwacht wordt opnieuw aangevallen met een mes, waarbij ditmaal 12 incisies in het canvas zijn aangebracht. De aanval werd gepleegd door een afgewezen docent met een psychische aandoening. In het verhoor geeft hij een onsamenhangend verhaal, waarin het op neerkwam dat hij opeens een intense drang voelde het schilderij aan te vallen. 

1990

Een man sprayt zoutzuur over De Nachtwacht. Door het snelle optreden van een suppoost en het soort zuur dat is gebruikt, wordt alleen schade aangebracht aan de vernislaag, net als in 1911.

2013

Tijdens de renovatie van het Rijksmuseum krijgt De Nachtwacht een eigen ingang, te zien vanaf het fietspad dat onder het museum doorgaat. (Beeld: Frank van Beek voor PHILIPS)

2019

Het grootste onderzoeks- en restauratieproject van De Nachtwacht ooit wordt uitgevoerd.