Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst op Straat

Straatkunstenaar Lost One: “Meestal teken ik een onderwerp waar niemand veel om geeft.”

Door: Michiel Teeuw, 27 juli 2018

In de serie Kunst op straat belichten we kunst die te vinden is in de publieke ruimte. Straatkunstenaar Lost One heeft de helft van zijn leven in verschillende landen in West-Afrika gewoond en is nu al weer vier jaar terug in Groningen, waar hij veel werken maakt op de muren in de binnenstad.

“Op het moment ben ik veel bezig met kleinere kunstwerken met hele kleine tekeningen erin. Meestal is het onderwerp iets waar niemand veel om geeft, bijvoorbeeld een pot of een lepel, met een achtergrond van fijne lijntjes. Voor de rest schrijf ik op veel plekken mijn naam.
Als ik iets op de muur zet, hoeft het niet existentieel te zijn, het hoeft niet heel prachtig te zijn of iets waar mensen ineens een idee over hebben. Als je een bloem maakt, dan vinden mensen het gelijk mooi. Ik vind het interessant als je het niet zou verwachten dat iemand een bepaald voorwerp op de muur zou zetten. Dan gaan mensen ook meer nadenken: waarom zette hij een lepel op de muur?

"Als ik kunst op straat maak, vind ik het niet belangrijk dat het netjes is."
Lost One

"Mijn kleine tekeningen zijn gebaseerd op verhalen uit de Engelse en Europese middeleeuwse literatuur. De werken van deze periode staan vol inscripties en kleine tekeningen, bijvoorbeeld de kapitaalletters. Eerst heb ik deze enorm veel nagetekend. Nu probeer ik ze op een moderne en minimalistische manier na te maken, met bijvoorbeeld rechte lijnen in plaats van bloemen. Kim Jung Gi is een van mijn favoriete kunstenaars. Hij heeft enorm veel motivatie en oefent ook veel, dit wil ik ook bereiken en daarvoor kijk ik naar de dingen die hem inspireren. Zo hoop ik ook nieuwe inspiratie en motivatie te vinden. Ook haal ik inspiratie uit poëzie, net zoals dat mijn werk over niks lijkt te gaan, heb je ook gedichten die over niks gaan, maar dat dan heel mooi proberen te maken.

Als ik een tekening thuis maak, ook al is die ten grootte van mijn hand, doe ik er een uur over om alle lijnen precies recht te krijgen. Als ik kunst op straat maak, vind ik het juist niet belangrijk dat het netjes is. Op straat werk ik zo snel mogelijk, zolang de lijnen maar op de muur komen. Ik vind dat kunst maken op straat voor mij meer vrijheid geeft, want dan kan ik doen wat ik wil, en ook al vinden mensen het idee leuk, ze hoeven het niet leuk te vinden. Op een of andere manier wil ik niet beoordeeld worden. Je kan wel omgaan met kritiek, maar het is altijd moeilijk om slechte kritiek te horen. Op social media kan ik dit veel meer controleren: ik kan werken perfectionistisch fotograferen en als ik iets niet mooi vind, dan kan ik de post verwijderen. Als je niet moeite doet om het weg te halen, blijf kunst op straat gewoon bestaan.”

Het werk van Lost One is te vinden op zijn Instagram-account en op verschillende plekken in de stad.