Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst kijken

Kunst onder de microscoop

Door: Shariza Abdoelhak, 20 september 2015

Stel je eens voor: 160 kunstenaars en 700 kunstwerken in één kamer van 4 bij 5, allemaal te bezichtigen op 1 locatie en meer dan 1 uur heb je niet nodig. Voor een kunstliefhebber kan het bijna niet mooier, maar het meest bijzondere is toch wel dat alle werken, stuk voor stuk van uitzonderlijke  kwaliteit, niet meer ruimte in nemen  dan 5 vierkante centimeter.In de woorden van galeriehouder Tsjalling Venema  tijdens de opening van de kunstexhibitie 5x 5 Small Art Expo : ,,Ik wil niet horen dat u daar geen plek voor heeft op uw muur’’, gevolgd door zacht gelach van het publiek. Gelijk heeft hij, maar waarom zou je voor een  hoogstaand stukje kunst van 5 bij 5 centimeter geen ruimte kunnen of willen vrijmaken?

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd

Op initiatief van Peter Boersma (beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper) en Rob Strick (kunstenaar) daagde het Kunstlievend Genootschap Pictura te Groningen kunstenaars uit om zich compleet uit te leven op een wel heel heel klein stukje muur.  Onder andere afkomstig uit Roemenië, Oostenrijk, Nederland, en  Spanje maken de kunstenaars daar dan ook stuk voor stuk gretig gebruik van.  

Het resultaat is een scala aan uiteenlopende materialen, kunststijlen en kunstenaars die zowel uit het binnenland als buitenland de uitdaging aangingen. En hoe! De miniaturen mogen dan minuscuul van formaat zijn, toch beperken de artiesten zich niet tot één enkele vorm van expressie. Een kans om zoveel variatie op één plek te zien mag je daarom niet missen.

Snoepjes van de dag

Van 6 september t/m 18 oktober kun je aan drie witte muren onder andere koe-draken (ja,dat staat er echt) , schaafwonden gehaakt in  levensechte pleisters , tinnen engelen en dode insecten in houten doosjes komen bezichtigen.

Mijn persoonlijke favorieten zijn het Snoepje van de Dag, potloodtekeningen van een hand die op elke mogelijke manier een penis vasthoudt, een aantal van de zeven zonden in de vorm van een naakte vrouw (hoogmoed, wellust, hebzucht, vraatzucht en jaloezie) en de mysterieuze donkere schepsels in zwarte huisjes waar ik nog steeds de kriebels van krijg.                                                                                                                                  

Grote werken, kleine prijzen

Veelgebruikte materialen: olieverf op paneel, mixed media op doek (fotopapier) en acryl op MDF (lees: van hetzelfde materiaal gemaakt als dat leuke salontafeltje dat je na uren struinen door de Ikea hebt gevonden en dat zo lekker gemakkelijk schoon te maken is). Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van ontzettend gedetailleerde potloodtekeningen, fotokaarten, hout en textiel.

Dus, geïnteresseerd in een aantal centimeters kunst  die nog prima op dat stukje muur tussen de spiegel en de  vitrinekast  in de woonkamer kunnen hangen?  Prijzen liggen tussen de 25 en 250 euro.  

 A small price to pay.  

Auteur: Shariza Abdoelhak
Foto's: Shariza Abdoelhak