“Inspiratie voor mijn werk haal ik voornamelijk uit de stedelijke omgeving en uit de technieken die ik wil leren beheersen. In de jaren 90 kreeg je 3D open-world games, waarin je je bijvoorbeeld vrij in een stad kon bewegen en zelf op ontdekking kon gaan. Mijn plan voor The Wall is ontstaan uit de wens om in het echt zo’n stad na te bouwen die ik vroeger in een game speelde. Het gaat me hierbij vooral om het nostalgische aspect van zo’n vintage game, en met de ruimte binnen Kunstpunt ga ik onderzoeken op welke manier ik die ervaring in het echt kan overbrengen."
Details waar je bijvoorbeeld mee te maken hebt bij het representeren van een digitale wereld zijn de lage resolutie en de glitches of fouten die aanwezig zijn in de games. Dat inspireert me in mijn onderzoek naar het creëren van het gevoel van zo’n stad uit een vintage open-world game. Om dat gevoel over te brengen, wil ik experimenteren met technieken om lage resolutie, pixels en vervaging te bereiken. Wanneer de techniek die ik heb gebruikt onherkenbaar wordt, beschouw ik het als geslaagd.
De afgelopen jaren ben ik veel bezig geweest met toegepast werken, en mijn plan voor dit jaar was om meer focus te leggen op het maken van autonoom werk. Het project The Wall komt daarbij op een goed moment. Het geeft me de ruimte en vrijheid om te experimenteren met technieken in een grote, semi-openbare ruimte die normaliter lastig te vinden is. Bezoekers zijn welkom om langs te komen in de zes weken dat ik bezig ben bij Kunstpunt om mijn onderzoek te volgen.”
Tekst: Elles Hesseling
Foto’s: Jedidja Smalbil, Ylva van Dieken
Dit artikel is verschenen in KUNST. Magazine #3