Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunstshots

Hoe lang moet je naar kunst kijken om het te begrijpen?

Door: Loes Stam, 6 juni 2017



Hoe lang kijk je gemiddeld naar een kunstwerk? En neem je dan de tijd om het werk volledig te begrijpen of wandel je door naar de volgende? Misschien voel je het al aankomen: over het algemeen kijken we te kort naar kunst, schrijft Isaac Kaplan van Artsy. Studies laten zien dat museumbezoekers gemiddeld 15 tot 30 seconden naar een kunstwerk turen. 

In het geval van figuratieve kunst is dit genoeg tijd om te ontdekken wat de kunstenaar wil afbeelden, maar niet om het volledig te begrijpen en te beleven (en bij abstracte kunst heb je in beide gevallen waarschijnlijk nog meer tijd nodig).

Om mensen zich bewust te maken van de voordelen van het langer kijken naar kunst, is de Slow Art Day opgericht. Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot deze dag, want alleen jij bepaalt hoe lang (of kort) je over een museumbezoek doet. Voor sluitingstijd klaar zijn wordt over het algemeen wel op prijs gesteld. Maar je kunt natuurlijk ook 's ochtends vroeg beginnen en er een museum bingewatch van maken.

Afbeelding: Uitsnede van The Connoisseur, Norman Rockwell, 1961. Omslagontwerp voor The Saturday Evening Post, 13 Januari 1962.