Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Expositie, Fotografie

Het schemergebied tussen kunst en muziek in Noorderlicht

Door: Gerdine Kruizinga, 12 januari 2017

Stel je even voor: een ruimte vol kleine, duistere werelden. Je besluit een desolaat landschap in te stappen, waar je door de mist en schemer niet goed weet waar je bent. Stel je voor dat je huivert en gauw een andere wereld - bijvoorbeeld die van een verhulde mensfiguur - binnenstapt. Hoewel, je hoeft het je niet eens voor te stellen. Je kunt ook fotogalerie Noorderlicht binnenwandelen.

In Noorderlicht is sinds 10 december een tentoonstelling van werk van Lasse Hoile te zien. Hoile komt uit Denemarken en is fotograaf en filmmaker. Hij werkt nauw samen met muzikanten, voor wie hij onder meer platenhoezen ontwerpt. Zijn werk is te omschrijven als filmachtig, duister en lichtelijk erotisch. Hoile is niet vies van flink wat fotobewerking; sommige foto’s zijn daardoor eerder collages te noemen.

Niet zomaar een foto aan de muur

De tentoonstelling is een totaalbeleving. De werken hangen tussen de balken die deel uitmaken van de industriële muren. Soms wordt een foto als achtergrond gebruikt waar weer nieuwe foto’s overheen gepresenteerd worden. De werken zijn op verschillende materialen afgedrukt en hangen hier en daar wat van de muren af naar voren. Soms als grote papieren die van de wand af krullen, soms kleiner en salon-achtig boven elkaar, waardoor als het ware een nieuwe collage ontstaat.

Alsof een vriend de homevideocamera heeft bediend

In een apart zaaltje draait een film van Hoiles hand. Het is een documentaire waarin hij muzikant Steven Wilson volgt. De film gaat over muziek als kunstvorm en de kunstzinnige overtuigingen die ze delen. Het levert een persoonlijk portret op, alsof een vriend de homevideocamera heeft bediend. Hierin komt de relatie tussen Hoiles werk en muziek veel duidelijker tot uiting. Je hebt even zicht op, bijna letterlijk, een schemergebied tussen twee kunstvormen.

Nog meer muzikanten

Galerie Noorderlicht kent ook een zogenaamde project space, waar tegelijkertijd met de tentoonstelling van Lasse Hoile werk te zien is van Atelier Jùnn. Inhoudelijk past het werk goed bij de hoofdtentoonstelling. Ook hier zijn muzikanten het onderwerp. Door de speciale manier van fotograferen, namelijk collodion, komen de foto’s qua sfeer veel overeen met het werk van Lasse Hoile.

Ik ben nog nooit in zo’n drukbezochte galerie geweest. Vaak is een galeriebezoek een eenzame aangelegenheid, maar hier lopen voortdurend mensen binnen. Tijdens Eurosonic Noorderslag, zo word ik gewaarschuwd, zal het nog veel drukker zijn. Dan vormt de expo van Lasse Hoile het decor van De Salon, een programma van lezingen, performances en discussies. Als je dan Noorderlicht bezoekt, ben je gegarandeerd even in dat schemergebied.

Atelier Jùnn is nog tot 29 januari te zien in Noorderlicht. De foto's van Lasse Hoile kun je tot en met 12 maart bekijken.

Tekst: Gerdine Kruizinga
Beeld: Anna Hiep