Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Nieuws

Uitkijkpunt het Geheugenbalkon aan de Hereweg is vanaf nu geopend

Door: Redactie, 2 juli 2021

Het nieuwste kunstwerk van Groningen, het Geheugenbalkon, biedt vanaf vandaag een uniek zicht op de bouwwerkzaamheden aan de zuidelijke ringweg. Het 13 meter hoge uitkijkpunt is gemaakt van oude delen van de ring en laat de bezoeker meekijken op de ontwikkeling van de nieuwe ringweg en het Zuiderplantsoen. Zo worden verleden en toekomst van Groningen samen gevat in 1 interactief kunstwerk. Het staat aan de Hereweg op de kruising met de Papiermolenlaan en is ontwikkeld in opdracht van Kunstpunt Groningen, in nauwe samenwerking met Combinatie Herepoort.

De gelaagdheid van de stad ontvouwt zich voor je ogen

Vanaf het nieuwe uitkijkpunt hebben Groningers de komende jaren een eersterangs zicht op de werkzaamheden aan de ringweg. De verdiepte ligging die hier gerealiseerd wordt, maakt extra indruk vanaf het uitkijkpunt.  

De historische gelaagdheid van Groningen was het uitgangspunt voor de makers van het Geheugenbalkon, Studio L A: “Na onderzoek in de omgeving kwamen we erachter dat er veel lagen in de geschiedenis zijn geweest. Maar elke keer is de laag volledig weggevaagd en is er iets nieuws overheen gelegd zonder de herinneringen in leven te houden.” Het architectenduo heeft daarom elementen uit de zuidelijke ringweg hergebruikt en in het Geheugenbalkon verwerkt. Wie naar boven klimt, treft een originele vangrail, hergebruikt beton en asfalt aan. Het kunstwerk verbindt zo verleden, heden en toekomst.

Gezamenlijke ontwikkeling door buurt, gemeente, Kunstpunt en aannemerscombinatie

De wens voor een ontmoetingsplek kwam van buurtbewoners. Maar ook de aannemer, Combinatie Herepoort, had een uitkijkpunt voor de bouwwerkzaamheden in de planning. Deze twee wensen kwamen samen met de ontwikkeling van een familie van ontmoetingsobjecten in de buurt door Kunstpunt Groningen. Kunstpunt Groningen vroeg Studio L A om een ontwerp te maken, wat resulteerde in het Geheugenbalkon.

Het Geheugenbalkon is het eerste kunstwerk in een serie van werken rond het Zuiderplantsoen, die uitnodigen tot spel en ontmoeting. De samenwerking met de buurtbewoners en Combinatie Herepoort, was uitermate geslaagd en heeft geresulteerd in dit unieke kunstwerk voor de stad.

Studio L A

Studio L A bestaat uit de architecten Lorien Beijaert en Arna Mačkić. In hun werk onderzoeken ze maatschappelijke kwesties en verhalen, om deze vervolgens in een nieuw perspectief te plaatsen. Met hun werk wonnen ze al verschillende prijzen, het Geheugenbalkon is hun eerste permanente werk in de openbare ruimte. Leuk persoonlijk detail: Lorien Beijaert heeft hier eigen roots in Groningen liggen, ze heeft gestudeerd aan Academie Minerva. 

Doe de Geheugentrip: verken het geheugen van de buurt

Met het Geheugenbalkon als startpunt heeft Kunstpunt Groningen een nieuwe kunstroute ontwikkeld: Geheugentrip. Het zuiden van de stad heeft een rijke historie, prachtig groen en veel kunst wat het verkennen meer dan waard is. Ook in de route wordt de verbinding tussen oud en nieuw gemaakt door middel van audiofragmenten, geproduceerd door Jelmer Althuis van The Sphere of Sound. Zo kan je onder andere een nieuw gedicht van stadsdichter Myron Hamming horen, zijn de ontwerpers van Studio L A aan het woord en herbeleef je ‘Sterren in het Bos’ met oude geluiden vanuit de muziekkoepel in het Sterrebos. De kunstroute is zowel met als zonder extra audiofragmenten te volgen. Kunstroute Geheugentrip is hier te vinden