Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Schilderkunst

Groot schilderij van Egbert Modderman onthuld in vernieuwde Stadhuis

Door: Redactie, 31 augustus 2022

Ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde Stadhuis heeft het college van B&W de gemeente Groningen een nieuw schilderij geschonken: Hermes en Athena in Groningen. Het werk is gemaakt door Egbert Modderman en zit vol symboliek.  Vandaag is het onthuld door burgemeester Koen Schuiling en oud-wethouder Roeland van der Schaaf.

Egbert Modderman (Heerenveen, 1989) maakte het schilderij in opdracht van de gemeente Groningen. Ter ere van het vernieuwde stadhuis in 2022 is het opgehangen bij de entree van de nieuwe Raadzaal. Het is een groot schilderij, dat maar liefst 4 x 1,50 meter groot is.

Klassieke ode aan Groningen

Het schilderij is een klassieke ode aan Groningen. Tegen een achtergrond van de Groningse kleuren wit en groen zijn op eigentijdse wijze goden uit de Griekse oudheid afgebeeld. In het midden staan Athena (de godin van de wijsheid) en Hermes (de god van de handel). Ze zijn hier in het Stadhuis zojuist een partnerschap aangegaan.

Naast de twee goden staan hun getuigen: links Artemis (de godin van de nacht) en haar metgezel Callisto. Rechts Apollo (de god van de dag) en zijn geliefde Hyakinthos. Het schilderij toont dus drie versies van een gelukkig partnerschap, zoals ze dag in dag uit nog steeds in Groningen worden gesloten.

Stadhuiscollectie

Het aan de stad geschonken schilderij past in een traditie die al meer dan een eeuw oud is. Bij belangrijke gebeurtenissen zijn eerder in opdracht van de gemeente kunstwerken gemaakt die sindsdien deel uitmaken van de Stadhuiscollectie. Ben je benieuwd uit welke werken deze collectie bestaat? Op onze website vind je een overzicht.

Wil je graag het vernieuwde Stadhuis van binnen zien en de kunstcollectie daar bewonderen? Op zaterdag 10 september is het Stadhuis geopend in het kader van Open Monumentendag. Daarnaast zullen er in het najaar op verschillende momenten rondleidingen door het Stadhuis worden georganiseerd. Voor meer informatie, houd de website van de gemeente Groningen in de gaten.