Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Groningen: poort naar de wereld

De bouw van het Forum op de Grote Markt duurt al lang, maar zoals de Amerikanen zeggen: als het leven je citroenen geeft, maak limonade. Of een strip op de bouwschutting om de Markt op te fleuren. Maria van Driel heeft de vijfde strip geleverd in de afwisselende reeks.

,,Hopelijk zien mensen er blijheid in”, zegt Van Driel. ,,Wat ik in dit werk wilde leggen was vervreemding, maar op een blije manier. Ik gebruik de metafoor van de toerist: Hoe ga je om met een nieuwe plek?”

De toerist in de strip (met muts, zonnebril en optimistische blote knieën) neemt selfies op locaties door de hele stad. Voorbijgangers zullen de plekken gemakkelijk herkennen: het Groninger Museum, het station, het stadhuis, en ook de Martinitoren komen langs.

Strippistool

Het project is in opdracht van het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK). ,,Elke strip heeft een ander thema. Mijn thema was 'Groningen: poort naar de wereld'. De strip gaat over de relatie van Groningen met het internationale. Daarom komt bijvoorbeeld ook David Bowie erin voor.”

De strip werd op 11 februari onthuld door wethouder Paul de Rook en Mare van Koningsveld van het CBK met een 'schot' van het strippistool. Twee bussen die voor de schutting geparkeerd waren reden weg zodat de aanwezigen het resultaat van Van Driels arbeid konden bewonderen.

,,Ik ben ongeveer drie maanden geleden gewoon begonnen met tekenen”, vertelt de jonge kunstenares. “Aanvankelijk is het nog een leuk warboeltje maar dan werk ik de beste dingen verder uit. Gedurende het hele proces heb ik het een aantal keer met het CBK besproken. Er was veel uitwisseling.”

Eigen stijl

Maria van Driel heeft nog nooit eerder een dergelijk project gedaan. ,,Toen ik net was afgestudeerd maakte ik veel kleine stripboekjes die ik dan verkocht op stripbeurzen. Mensen in 'stripland' komen me dus wel tegen. Dit project was heel anders dan die boekjes, omdat het zo groot is. Het is niet helemaal mijn natuur maar wel erg interessant om te doen. Ik houd wel van verschillende stijlen, ik ben een veelzijdig mens.”

Iedere kunstenaar brengt weer iets nieuws naar de Grote Markt en belicht een ander deel van de stad. ,,In vergelijking met mijn voorgangers ben ik wat groffer qua lijnen en de platen komen dichtbij. Dat is mijn eigen stijl.”

Voor wie door de stad wandelt is de strip een stuk leuker om naar te kijken dan de groene bouwkeet die erachter staat. Van Driel: ,,De reacties die ik tot nu toe heb gehoord waren positief. Mijn vader vond het mooi!”

Tekst: Annejet Fransen
Foto's: Sander van der Bij