Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Groeten uit Groningen

Het is zaterdagmiddag 16 september. In het CBK zitten bezoekers rustig te tekenen. Ze maken ‘groetenkaarten’ voor mensen die lastig gevallen worden, opgepakt zijn of onterecht gevangen zitten omdat ze opkomen voor hun eigen rechten of die van anderen. Op de tafels liggen papieren met ‘cases’ erop. Ze gaan over de meest uiteenlopende gebeurtenissen: van een Russisch bakkersgezin dat wordt beschuldigd van het dealen in drugs omdat ze maanzaad verkopen tot een Egyptische fotograaf die is opgepakt vanwege het fotograferen van politiegeweld bij een demonstratie.



“Twee kunstenaars uit Den Haag, waarvan er eentje vrijwilliger is bij Amnesty International, zijn met de tekenactie begonnen. Daar hebben ze het vier of vijf keer gedaan en nu doen we het voor het eerst buiten Den Haag, hier in Groningen. De kaarten zijn echt een lichtpuntje in het soms uitzichtloze leven van de ontvangers”, vertelt Jethro Bijleveld. Hij is al 13 jaar vrijwilliger bij Amnesty.

Aan een van de tafels zit Saskia Hoogewerf. Op Facebook las ze over het initiatief. Ze maakt niet één, maar vijf kaarten. “Het maakt eigenlijk niet uit welke case je neemt, ze zijn allemaal even vreselijk.” Aan het eind van de dag liggen er 70 enveloppen met groeten uit Groningen, klaar om verstuurd te worden.

Stuur ook een groet via deze website.

Tekst: Mo Visser
Foto 1: kaart Jobbe Holtes
Foto 2: kaart Saskia Hoogerwerf