Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunstnieuws, Special: Hendrik de Vriesstipendium

Dit zijn de winnaars van het Hendrik de Vriesstipendium 2020

Door: Dinnis van Dijken, 13 december 2020

Met een kunstproject over het Groninger landschap en een podcast over ADHD bij volwassenen hebben Joyce Zwerver en Anna Dijk het Hendrik de Vriesstipendium gewonnen. Ze krijgen elk 6.000 euro om hun plan uit te werken. Jui-Tsz Shiu won de publieksprijs van 1.000 euro met haar plan voor een kunstinstallatie waarin ze mensen wil laten ervaren hoe het is om in hun droomhuis of -plek te wonen. Het stipendium is een aanmoedigingsprijs van de gemeente Groningen voor jong talent op het gebied van kunst en literatuur. De winnaars werden zaterdagavond bekendgemaakt tijdens een livestream vanuit het CBK, door wethouder Paul de Rook. Lees hieronder wat de plannen van de winnaars zijn.

Beeldende kunst: Joyce Zwerver (1990) met 'Mien Grunnger Laand'

"Vorig jaar heb ik een half jaar gereisd en toen ik terugkwam moest ik mijn praktijk weer opstarten. Maar door de coronacrisis werd ik gedwongen om veel meer thuis te blijven en te werken. Daardoor werd ik mij ineens bewust van het feit dat ik mijn eigenlijk omgeving helemaal niet zo goed ken. Tegelijkertijd begon ik ook steeds meer te werken op het platte vlak, terwijl ik daarvoor vooral hele grote site-specific ruimtelijke installaties maakte. Voor het stipendium wil ik daarom gaan onderzoeken hoe mijn ruimtelijke werk zich verhoudt tot het platte werk en dat wil ik koppelen aan mijn eigen omgeving. Ik wil daartoe verschillende wandelingen maken in de provincie Groningen om daar een locatie uit te kiezen waar ik een installatie kan gaan bouwen. Vervolgens ga ik het landschap vastleggen waar de installatie geplaatst gaat worden om dat dan weer te verwerken in tweedimensionaal werk. Het is met name een groot onderzoeksproject waaruit een drieluik moet komen: een installatie in de publieke ruimte, een visueel verslag en een serie werk op het platte vlak. Het stipendium en het bijbehorende coachingstraject zou mij in staat stellen om een jaar lang diepgaand aan dit project te werken.”

Literatuur: Anna Dijk (1995) over ADHD bij volwassenen

"Ik wil graag de journalistiek in en dan vooral de kant op van podcasts. Dat is ook de reden waarom ik voor het Hendrik de Vriesstipendium zelf een podcast-serie wil gaan maken. Het onderwerp voor de serie zal gaan over ADHD bij volwassen. Wat een heel interessant maar erg onderbelicht onderwerp is. Meestal als mensen over ADHD praten dan gaat het vaak over kinderen, terwijl het iets is waar je je hele leven mee zit. Daarbij is het zo dat het bij vrouwen sneller over het hoofd wordt gezien. Het is in ieder geval een onderwerp waar je veel perspectieven op kan loslaten. Zoals het nu gepland is wil ik vier afleveringen gaan maken met elk een eigen thema. Daartoe wil ik literaire technieken gebruiken bij het opstellen van het verhaal. Dus dat je het verhaal niet vertelt op een manier waarop het het alleen over feiten gaat, maar dat het een mooi verhaal wordt dat je ook nieuwsgierig maakt.” 

Publieksprijs: Jui-Tsz Shiu (1995) met 'Mountain Builder'

"In mijn kunstpraktijk ontwikkel ik methodes voor mensen om met hun verbeelding te spelen. Zo heet mijn projectvoorstel voor het stipendium Mountain Builder. Zoiets simpels als deze titel triggert meteen je verbeelding. Bergen worden namelijk nooit door mensen gemaakt en geen mens heeft ooit een berg gemaakt... Om je zoiets voor te stellen heb je je verbeelding nodig. In mijn project wil ik dieper ingaan op  de ervaringen en herinneringen die onze verbeelding vormen. Veel hiervan heeft connotaties met, en wordt beïnvloed door, onze culturele achtergronden en de geschiedenis van onze maatschappij. Dit onderzoek ik binnen mijn werk en daartoe ontwikkel ik methodes om mensen dingen op een nieuwe manier te laten visualiseren. Dit deed ik eerder aan de hand van spelletjes; online quizzes waarmee je door het beantwoorden van vragen je dit allemaal zelf kan visualiseren. Zo maakte ik ook een audiotour waar ik je (geblinddoekt) door jouw ideale huis begeleid, wat allemaal op video werd vastgelegd. Als ik het Hendrik de Vriesstipendium win ga ik nieuwe methodes ontwikkelen om met de verbeelding te werken. Elke methode zal een nieuw werk vormen. Het stipendium zou mij de gelegenheid geven om te experimenteren met nieuwe materialen en het huren van een ruimte. Ik wil namelijk graag meer de kant op van live performance omdat ik wil spelen met de atmosfeer die heerst in mijn werk. Ik zou graag willen dat mensen ook echt ín mijn werk kunnen stappen en nog sterker de sfeer die daar heerst kunnen ervaren.”

Bekijk hier de livestream van de bekendmaking terug

De expositie met werk van alle genomineerden is nog t/m 9 januari 2021 te zien in het CBK.