Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Expositie

Dit wil je weten voordat je de expositie 'The Art of Loish' in Storyworld bezoekt

Door: Dinnis van Dijken, 30 januari 2020

Sinds 11 januari is Storyworld geopend. Op de zesde verdieping van het Forum Groningen kun je uitgebreid de wereld van strips, animatie en games verkennen in een moderne en interactieve omgeving. Wij gingen kijken bij het werk van de Nederlandse illustratrice en animatiemaker Lois van Baarle (1985)  – ook wel bekend als Loish – in de tentoonstelling The Art of Loish.

In de expositie worden verschillende aspecten van haar werk belicht, maar het werkproces staat voorop. Centraal gesitueerd in de ruimte staan vitrines met verscheidene schetsboeken waarnaast handgeschreven notities liggen die een korte toelichting geven. Op de muren zijn verschillende prints te zien uit vrij werk van haar hand en verder zijn er ook enkele voorbeelden van haar werk als concept artist. Daarnaast wordt op een wand haar werkproces geprojecteerd en is er een video te zien waarin ze haar schetsproces laat zien. Het geeft een geconcentreerde en intieme blik in haar praktijk als succesvolle freelance illustratrice en animatiemaker.

Meewerken aan Horizon Zero Dawn

Wat opvalt in de expositie is hoe vertrouwd haar stijl aanvoelt. Wat op zich heel makkelijk het geval kan zijn als je ooit actief bent geweest op DeviantArt. Loish is daar namelijk al actief sinds 2003 en heeft ook grotendeels haar carrière te danken aan de exposure die ze kreeg op dat forum. En als je een beetje gamet kan het zijn dat je ook bekend bent met Horizon Zero Dawn waar ze heeft meegeholpen aan het ontwikkelen van het hoofdkarakter Aloy. Ondanks het feit dat ze aan verschillende kunstacademies heeft gestudeerd, beschouwt ze zichzelf voornamelijk als een autodidact. Ze heeft zichzelf veel aangeleerd en heeft ook veel te danken aan de feedback die ze kreeg van de online community. Zelf droeg ze ook genoeg bij door onder andere zelf brush sets en tutorials te ontwikkelen die ze weer op DeviantArt deelde. Wat dat betreft is de praktijk van Loish een ideaal voorbeeld voor Storyworld; ze heeft altijd graag haar werkproces gedeeld met iedereen.

1,8 miljoen volgers op Instagram

Wat relatief onbelicht in de tentoonstelling blijft is hoe verbluffend haar looppad of carrière eigenlijk is en met name; hoe belangrijk social media daarin is geweest. Van DeviantArt tot concept artist voor de game Horizon Zero Dawn is een enorme stap die niet iedereen zomaar maakt. Verder heeft ze gewerkt voor ondernemingen als LEGO, Blizzard, Amazon en EA om er zo maar even een paar te noemen. Loish’  carrière is een perfect voorbeeld dat laat zien hoe internet de wereld heeft veranderd en hoe verweven het inmiddels is met de hedendaagse maatschappij. Carrières worden niet altijd meer ontwikkeld op academies of vergelijkbare instituten, maar kunnen tegenwoordig ook online beginnen. Een trend die we overigens overal terugzien in de maatschappij en ook in de kunstwereld als we kijken naar veel opkomende kunstenaars; veel zijn autodidact en hebben veel te danken aan hun betrokkenheid met online communities. Soms is dat direct een inspiratiebron of zelfs hun medium en bij anderen ligt het subtieler, maar bij Loish kan je haar werk niet los zien van haar actieve houding binnen de online wereld. Je kan bijna haar hele ontwikkeling vanaf 2003 terugvinden en nu nog steeds kan je haar op de voet blijven volgen. Ze is erg actief op veel verschillende social media platformen en heeft zo’n 1,8 miljoen volgers op Instagram en 1,2 miljoen op haar Facebook-fanpagina. Sinds begin januari dit jaar heeft ze ook een succesvolle Patreon campagne gelanceerd waar ze fondsen werft om meer tijd te kunnen besteden aan haar vrije werk.

Toch is het fijn om haar werk in real life te zien in Storyworld. Alle verschillende facetten van haar praktijk liggen naast elkaar en door elkaar. Het laat zien hoe gevarieerd iemands praktijk kan zijn en al met al is het fascinerend om te zien hoe iemand zichzelf zo sterk heeft kunnen ontwikkelen en op zo’n manier haar eigen carrière heeft vormgegeven.

 

De expositie The Art of Loish is tot en met 5 april 2020 te bezoeken in Storyworld

Mocht je verder benieuwd zijn naar het werk van Loish dan kun je onder andere terecht op haar website, Instagram of Facebook.

 

Tekst: Dinnis van Dijken
Beeld: detailshot Flame en 1 Million van Loish
Zaalfoto's: Stella Dekker