Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Special: Hendrik de Vriesstipendium

Dit maakte Joyce Zwerver met het Hendrik de Vriesstipendium

Door: Redactie, 26 november 2021

Joyce Zwerver (1990) won een jaar geleden het Hendrik de Vriesstipendium 2020 in de categorie Beeldende Kunst, een stimuleringsbeurs voor jonge, talentvolle Groninger kunstenaars en schrijvers. Wat heeft ze met dit stipendium gemaakt?

Hoe heb je het afgelopen jaar beleefd?

"Ik kon voor het eerst, mede dankzij dit stipendium, mij volledig richten op mijn praktijk en dat bood veel vrijheid. Ik kon onder andere veel tijd steken in het verder ontwikkelen van een nieuw medium binnen mijn werk, de collages, waardoor er nu een sterke serie is ontstaan. Ook de mogelijkheid om coaches in te zetten was erg prettig en heeft mij scherper naar het project doen kijken." 

"Ik kon door het stipendium veel tijd steken in het verder ontwikkelen van een nieuw medium binnen mijn werk."
Joyce Zwerver

Kun je een klein tipje van de sluier geven van het werk dat je met het stipendium hebt gemaakt?

"In de tentoonstelling in Kunstpunt is er een eerste presentatie te zien van mijn project. Door nieuwe ontdekkingen en ontwikkelingen tijdens het proces, is het project nog groter geworden dan het al was. Er is op dit moment een serie collage-werken te zien naast het concept dat er ligt voor de grote werken in de provincie – met daarbij een wandelkaart die al deze locaties en werken zal verbinden. In 2022 wil ik deze gaan realiseren. De presentatie is dus tevens een voorproefje voor wat nog komen gaat."

Hoe vind je het dat straks iedereen jouw werk kan zien in de tentoonstelling?

"Het is vooral heel fijn nieuw werk te kunnen tonen buiten je atelier en dit te kunnen delen met de buitenwereld, helemaal na een jaar gewerkt te hebben aan een project. In mijn ogen is er een sterke serie te zien en liggen er interessante plannen voor volgend jaar om het volgende deel van het project uit te voeren. Hopelijk delen de bezoekers deze mening en zijn zij geprikkeld om het project ook volgend jaar te blijven volgen!"