Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Special: Hendrik de Vriesstipendium

Dit maakte Anna Dijk met het Hendrik de Vriesstipendium

Door: Redactie, 25 november 2021

Anna Dijk (1995) won een jaar geleden het Hendrik de Vriesstipendium 2020 in de categorie Literatuur, een stimuleringsbeurs voor jonge, talentvolle Groninger kunstenaars en schrijvers. Wat heeft ze met dit stipendium gemaakt?

Hoe heb je het afgelopen jaar beleefd?

“Mijn plan voor het stipendium was om een podcast te maken over ADHD bij volwassenen. Ik wilde al veel langer een podcast maken, maar de drempel lag steeds te hoog, alleen al omdat ik geen geld had voor de juiste apparatuur. Het stipendium gaf me precies wat ik nodig had: een duw in de rug, zodat ik gewoon kon beginnen. Ik heb ontzettend veel geleerd over interviewen, spanningsbogen bouwen en wat de ringen op een audiojack betekenen. Gelukkig had ik hulp van Jair Stein, die me hielp te voorkomen dat ik een veertig uur durend verhaal in zou leveren.
Wat het jaar nog extra intens maakte, is dat ik in april zelf de diagnose ADHD kreeg. Terwijl ik leerde om een podcast te maken, was ik ook bezig met uitzoeken welke rol die diagnose heeft in mijn leven.”

“Het gaat in de media te weinig over hoe het daadwerkelijk is om ADHD te hebben en wat voor impact zo'n diagnose heeft.”
Anna Dijk

Kun je een tipje van de sluier geven van het werk dat je met het stipendium hebt gemaakt?

“Ik heb in de podcast geprobeerd om uit te leggen hoe ik aan mijn diagnose kom en wat er in die periode allemaal in me omging, en daarnaast heb ik vooral veel met andere ADHD'ers gesproken over hun ervaringen. De podcast kreeg uiteindelijk de naam Hoe ik leerde op te staan van de bank. Het werd een veel persoonlijker verhaal dan ik had verwacht. Aanvankelijk was mijn plan om een heel activistisch verhaal te vertellen, maar hoe langer ik bezig was, hoe minder ik daar behoefte aan had. Ik ben zelf immers nog maar net aan dit traject begonnen. Bovendien mist dat persoonlijke perspectief vaak in het maatschappelijke debat over ADHD. Als ADHD in de media komt, gaat het bijvoorbeeld vaak over medicatie en of er niet teveel diagnoses worden gesteld. Ze gaan veel te weinig over hoe het daadwerkelijk is om ADHD te hebben en wat voor impact het op je kan hebben om zo'n diagnose te krijgen.”

Hoe vind je het dat straks iedereen jouw werk kan zien in de tentoonstelling?

“De podcast is helaas nog niet helemaal af, maar op de tentoonstelling kun je wel alvast een aantal fragmenten beluisteren. Op 15 januari 2022 wordt hij gepubliceerd bij DOCS, een podcast met radiodocumentaires van Radio 1. ADHD is een onderwerp waar heel veel mensen een mening over hebben, dus ik vind het best spannend om te horen wat mensen vinden van de podcast. Maar ben ook heel blij dat ik na een jaar eindelijk kan laten zien wat ik gemaakt heb.”

UPDATE: De podcast Hoe ik leerde op te staan van de bank is inmiddels af, en te beluisteren via DOCS. De productie van Anna Dijk is niet onopgemerkt gebleven: Parel Radio, een podcast van NPO Radio 1 die tweewekelijks een selectie brengt van de mooiste radioverhalen, pikte de podcast al snel op, en zond ‘m uit. Parel Radio draait er op haar website niet omheen waarom het tot die keuze kwam; daar wordt Hoe ik leerde op te staan van de bank omschreven als "een verbluffend mooie en ontroerende documentaire van Anna Dijk". Daarnaast werd Anna ook nog eens geïnterviewd door Met het oog op morgen (eveneens NPO Radio 1). Dat item vind je hier.