Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst kijken

Deze 9 dingen moet je weten over de tentoonstelling CHIHULY

Door: Lisette Verhoog, 27 december 2018

Bij de naam Chihuly gaat er misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar deze Amerikaanse kunstenaar is niet zomaar een naam. Dale Chihuly (1941) behoort tot de absolute top van glaskunstenaars. In het Groninger Museum is nu de grootste expositie van Chihuly in Europa in de afgelopen 20 jaar te zien. Met deze negen weetjes in je achterhoofd kijk je net even anders naar zijn wonderlijke glassculpturen.

1. Het duurde drie dagen om een van van de sculpturen in de tentoonstelling te plaatsen

Een van de unieke werken in de expositie CHIHULY is de speciaal voor het Groninger Museum ontworpen Grand Stairwell Installation (2018). Het duurde drie dagen om de sculpturen, genaamd Persians, te installeren op de hoge muren. Alleen al de juiste positie van het licht is een klus op zich geweest. Glas levert natuurlijk de nodige spanning op, maar tijdens het opzetten van deze tentoonstelling is er maar één stukje gesneuveld.

2. Waarom Dale Chihuly een ooglapje draagt

Wanneer je Dale Chihuly intikt op Google zie je foto's van een norse man met verwilderde krullen en een ooglapje. Het ooglapje is geen ‘imago dingetje’, maar het gevolg van een auto-ongeluk in 1976 waardoor hij het zicht aan één oog verloor. Na het ongeluk kon hij zelf niet meer glasblazen, waardoor hij moet vertrouwen op zijn team van ‘assistent Gaffers’ (glasblazers).

3. Dat zelfs koffie als materiaal kan dienen om mee te experimenteren

Om zijn ideeën over te brengen maakt Chihuly tekeningen of schilderijen. Werken in 2D geeft hem de vrijheid om te experimenteren met andere materialen en dat doet hij graag. Hij gebruikt alles wat hij maar kan gebruiken: van olieverf tot aquarel en van koffie tot vuur. Toch is glas zijn grote liefde.

4. Chihuly heeft een eigen unieke glaskleur ontwikkeld

Het gebruik van kleur is niet zo vanzelfsprekend als het gaat om glas. Het verwerken van kleur in glas is een hele klus, maar het Chihuly team heeft daar uitgebreid over nagedacht. Kijk eens naar de witte vazen uit de collectie Cilinders. Een vaas kan meer dan 20 verschillende kleuren wit glas bevatten. Daarnaast heeft Chihuly ook een eigen unieke kleur ontwikkeld: een vurige perzikkleur genaamd peach glow.

5. Dale Chihuly communiceert het liefst per fax

Chihuly zit al ruim 50 jaar in het vak, maar de moderne tijd heeft deze man nog niet ingehaald. Zo is een mobiele telefoon niet echt aan hem besteed. Nee, hij communiceert nog het liefst op de ouderwetse manier via fax. Zelfs onze eigen Andreas Blūhm (directeur van het Groninger Museum) heeft faxberichten ontvangen tijdens de samenwerking met Chihuly. Je kunt tientallen van zijn faxberichten bekijken op de Fax Wall in de tentoonstelling.

6. Waarom de beste plek voor het werk 'Neon 206' buiten het museum is

Verschillende werken komen in het donker het beste tot hun recht vanwege de verlichting en het gebruik van neonkleuren. Twee van deze werken staan buiten bij het Groninger Museum: Red Reeds (2010) en Neon 206 (2017). Chihuly zelf zei dat de Neon 206-installatie nog nooit zo’n perfect passende plek heeft gehad als bij het Groninger Museum.

7. Er zijn ook privéspullen van Chilhuly in de tentoonstelling te zien

Om de juiste sfeer te creëren is er gebruikgemaakt van spullen uit Chihuly’s privécollectie. Je zult meubels zien die normaal gesproken bij hem thuis of in zijn studio staan, zoals meerdere grote grove houten tafels. Ook kunstwerken en andere cultuurgerelateerde werken worden gebruikt om de werken van Chihuly uit te lichten. Denk aan een collectie Amerikaans-Indiaans textiel. Alles is gebruikt als inspiratie voor zijn werk en hoe beter je kijkt hoe meer je hiervan terugziet.  

8. De audiotour bevat de favoriete muziek van Chihuly

Je verwacht het niet van een audiotour, maar voor deze tentoonstelling mag je met de voetjes van de vloer. Tijdens het werken in de Chihuly Studio staat er altijd muziek op, want zonder muziek wordt er niet goed gewerkt, vindt de kunstenaar. De favoriete muziek van Chihuly bestaat uit muziek uit de jaren 60, grunge uit de jaren 90, alto-muziek van na 2000 en muziek van de Seattle Symphony Orchestra. Alles wordt gedraaid tijdens de uitleg in de audiotour.

9. Waarom Chihuly’s studio weleens wordt vergeleken met Andy Warhols The Factory

Zijn studio is wel eens vergeleken met die van Andy Warhol. The Boathouse van Chihuly is net als de vroegere studio van Warhol een plek waar creativiteit door alles aangewakkerd wordt. De studio van Chihuly is een oude, omgebouwde botenfabriek. Je komt binnen in de hot-shop waar glasblazers hard aan het werk zijn. Verdere ruimtes zijn gevuld met verschillende privécollecties zoals antieke kinderboeken, foto’s van ‘native Americans’ door Edward Curtis en een 25 meter lange eettafel. Maar als het gaat om inspiratiebronnen gaat, dan krijgt de Amerikaans-Indiaanse kunst de meeste waardering van Chihuly.

De tentoonstelling CHIHULY  is tot en met 5 mei 2019 te bezoeken in het Groninger Museum.

Tekst en beeld: Lisette Verhoog