Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

De Pop Up Art Tour van Locks: optimisme gevangen in klare lijnen

Bas Steens (1996), artiestennaam Locks, studeert Illustratie en Animatie in Breda en organiseert op verschillende plekken in Nederland de Pop Up Art Tour, om zo nieuwe plekken en mensen te leren kennen. Deze toerende expositie start bij VRIJDAG, en laat zijn werken zien, die worden gekenmerkt door strakke vormen, duidelijke lijnen en een grote lading positivisme. Kunstspot belde om meer te weten komen over deze jonge allround kunstenaar.

Nieuwe vormen en samenwerkingen

“In de Art Tour heb ik mijn stijl uitgebouwd naar nieuwere vormen. Op een gegeven moment was ik echt uitgekeken op mijn stijl. Daarom heb ik nieuwe dingen geprobeerd: zo heb ik bijvoorbeeld 3D-werken gemaakt. Al mijn werk was best wel plat. Samen met een vriend van mij, Raoul Nieuwenhuis, heb ik 3D-werken gemaakt in het programma Maya, waarin je digitale sculpturen kan maken. Ik zag mijn tekeningen tot leven komen. Van zulke samenwerkingen leer je veel van elkaar: ik kijk bijvoorbeeld meer naar compositie en kleur, terwijl hij meer kijkt naar de technische kant. Ook merk je dat je anders werkt: Raoul begint gelijk met werken, ik vind het beter om te beginnen met schetsen. Zo kan je gelijk zien of iets werkt qua vorm en compositie. Ook heb ik afgelopen jaar best wel veel samengewerkt met mijn broertje, die werkt onder de artiestennaam YoungRubbi. Hij studeert Producing aan het conservatorium en is dus heel erg van de muziek, terwijl ik heel erg van het beeld ben. Ik kan een cover maken voor zijn muziek, hij kan een soundtrack maken voor mijn animaties. Zo kunnen we elkaar ook heel erg helpen.”

All-round zijn

Tyler, the Creator is een grote inspiratiebron voor mij: hij bouwt echt een wereld rond zijn kunst en beperkt zich niet tot muziek maken, maar maakt bijvoorbeeld ook mode en film. Best wel all-round. Dit doe ik in mijn eigen werk ook heel erg: in de expositie heb ik bijvoorbeeld een schilderij, een muurschildering en een jas. Hierin zitten elementen verwerkt die in alle drie de werken terugkomen. Als je verschillende soorten kunst combineert, worden ze samen veel sterker. Ik heb net een nieuw boek, van Jean-Michel Basquiat en Maya Angelou: Life Doesn’t Frighten Me. Hierbij combineren ze schilderijen en gedichten. Ik zou heel graag samen willen werken met een dichter, ik denk dat dit een heel goede combinatie is. Ik ben benieuwd wat hier in kan gebeuren.”

^ Pez Dispenser (1984) van Jean-Michael Basquait, op een t-shirt uit de SPRZ NY-collectie van UNIQLO. De dino stond eerder op de voorkant van het boek Life Doesn’t Frighten Me van Mary Angelou, dat voor het eerst uitkwam in 1993.

"Als kunstenaar en persoon wil ik laten zien dat je met positiviteit verder komt in het leven."

Mindset

“Als kunstenaar en persoon wil ik laten zien dat je met positiviteit verder komt in het leven. Deze boodschap is ook de rode draad van de expositie. Ik ben erg geïnspireerd door een quote uit Scarface, “The World Is Yours”. Dit is ook waarom mijn expositie door het land gaat, om mensen te motiveren hun kansen te pakken. Vanaf kinds af aan merkte ik dat als ik positief dacht, dingen ook beter zouden gaan. Ik had bijvoorbeeld een vriend met leukemie. Eerst dacht ik hier heel negatief over, later ging ik er heilig in geloven dat hij beter ging worden en herhaalde ik dit voor mijzelf. Dit gebeurde uiteindelijk ook. Ik geloofde uiteindelijk ook in positieve gedachten: als ik de hele tijd had gedacht dat hij het niet zou redden, had ik een hele slechte tijd gehad. Het heeft te maken met mindset: je kan jezelf een slechte tijd geven terwijl het helemaal niet nodig is. Het heeft ook geen zin de hele tijd vrolijk proberen te zijn: het is ook belangrijk realistisch te zijn en met beide voeten op de aarde te staan. Om alle emoties toe te laten.” 

Bas Steens alias Locks exposeert nog tot en met 23 januari in expositieruimte De Kelder bij VRIJDAG (Walstraat 34). Op 18 januari geeft hij een exclusieve workshop. Voor meer kunst en de volgende plekken waar de Art Tour naartoe tourt, zie Locks' Instagram.

Tekst: Michiel Teeuw
Foto's tentoonstelling: Bas Steens
Foto Pez Dispenser: Peter Dicke