Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Botsen, roeien, pompen en genieten

Ooit meubels met elkaar in gevecht zien gaan, of altijd al eens je eigen wafelkussens willen bakken op een wafelstoel? Dat kan tijdens de expositie ‘Fiat Gondola’ van Lambert Kamps. Nu te zien in het CBK. 

,,Eindelijk heb ik weer eens wat ruimte thuis”, grapt kunstenaar Lambert Kamps (41) als hij zijn verzameld werk ziet staan in de grote hal van het CBK. Vanuit zijn atelier in Haren in het voormalig Biologisch Centrum van de RUG werkt de kunstenaar dagelijks aan een mix van kunst, design en architectuur. Soms in opdracht of uit eigen interesse. ,,Ik geef graag m’n persoonlijke visie op de dingen die mij bezighouden. Als ik schrijver was deed ik dat met woorden, maar als kunstenaar doe ik dat met beeldende middelen.”

Al zijn disciplines zijn vertegenwoordigd in de tentoonstelling ‘Fiat Gondola’. ,,Na een dag achter de naaimachine is het heerlijk om de volgende dag beton te gieten, ik geniet van die afwisseling.”

Auto op z’n kop

De reusachtige voorwerpen vullen de ruimte. Een iglo-achtige tent staat opgesteld bij de muur en doet dienst als videoplek, vreemde buizen waar tl-balken uitschuiven als je er langs loopt, hangen er naast.

Vooral de kleine Fiat 500 valt op. Een auto op z’n kop met roeispanen die echt vaart. ,,We hebben ‘m een paar keer uitgeprobeerd, maar echt soepel gaat het niet. De auto ligt te diep in het water om er echt lekker mee te kunnen roeien. Maar het is de ultieme manier van hergebruik.” 

In de boksring

‘War of Furniture’ is een ander onderdeel van de expo. Een opstelling van drie meubels die in een soort boksring bij elkaar staan. Kamps: ,,Haast in ieder Nederlands interieur staat de bank op dezelfde plek, heeft de salontafel een plekje ervoor en staat de kast daar waar de aansluiting is voor de tv. Superlogisch allemaal, maar ook enorm saai. Door mensen op een knop te laten drukken bepalen zij zelf waar de meubels komen te staan. Niet alles draait om de perfecte compositie. Toeval is ook een optie.”

En dat verschuiven van meubels gaat niet zonder slag of stoot. Na een ferme slag op de grote rode knop breekt een hels kabaal los en knalt de scherpe hoek van de salontafel tegen de achterkant van de kast en worden de kussens van de bank flink opgeschud.

Dat botsen hoort erbij. ,,De installatie is al een aantal jaar oud en heeft in die jaren flinke klappen gekregen. Dit is al de derde kast, de vierde bank en alleen de salontafel met z’n scherpe punten heeft de tand des tijds doorstaan.”

‘Tof ding’

Kamps’ werk is heel divers en heeft steeds het doel om mensen aan het denken te zetten. Dat blijkt in een ander hoekje van het CBK. Daar staat de ‘Cosy Shelter’ opgesteld. Een uit één opblaasbare buis opgebouwde soort tent. Van buiten lijken het net gestapelde zandzakken, van binnen is het heel behaaglijk en warm door de dekens waarmee de binnenkant is bekleed. ,,In totaal 220 meter buis, dat is zo’n tweeënhalf keer de Martinitoren”, zegt Kamps.

Het kost hem een hele dag om het bouwwerk op te zetten, maar iedere keer krijgt hij er goede reacties op. ,,Ook de mensen die niks met kunst hebben kunnen de tent waarderen. Ze zijn nieuwsgierig, binnen gaan ze helemaal op in de rust en warmte en krijgen zo toch de ervaring die ik ze wil bieden. Als ze niet begrijpen waarom ik het object heb gemaakt, maar het wel een ‘tof ding’ vinden en er een andere draai aan geven, ben ik ook blij.”

Tekst: Walter de Boer
Foto: Amar Doekhie