Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Schilderkunst, Nieuws

Bekijk de kunstcollectie van het Stadhuis in Groningen vanuit huis

Door: Redactie, 29 augustus 2022

Het Stadhuis van Groningen heeft een kunstcollectie met ruim 130 kunstwerken. Sommige gaan zelfs terug tot eind 16e eeuw. Je kunt de collectie in het Stadhuis bekijken, maar nu óók op onze website

Kroniek van de stad

Onder de stadhuiscollectie vallen veel werken uit de 20e eeuw van schilders van Groninger kunstkring De Ploeg, waaronder Jan Altink, George Martens, Jan van der Zee, Johan Dijkstra, Arie Zuidersma en Marten Klompien. Oudere werken, van onder meer Folkert Bock, Herman Collenius, Otto Eerelman en enkele burgemeestersportretten gaan in sommige gevallen zelfs terug tot eind 16e eeuw. Omdat er vooral werk van Groningse kunstschilders is aangekocht, hebben veel schilderijen belangrijke gebeurtenissen in en om de stad tot onderwerp. De collectie is zo een kroniek van de stad geworden.

In de collectie bevinden zich vertrouwde schilderijen zoals Paardenkeuring op de Grote Markt door Otto Eerelman en een voorstelling van het Beleg van Groningen in 1672 door Folkert Bock – beide hangen in de ontvangsthal van het Stadhuis. Verder is er werk van Jozef Israëls en H.W Mesdag en hangen er burgemeestersportretten en schilderijen van de koninklijke familie.

Wat hangt er in het kantoor van de burgemeester?

Het grootste deel van de verzameling is tentoongesteld in het Stadhuis. Met een QR-code bij de werken kun je als bezoeker direct meer informatie over een specifiek kunstwerk te weten komen. Overige kunstwerken worden in het depot bewaard of zijn elders opgehangen omdat deze niet meer passen in het stadhuis dat in 2022 compleet vernieuwd is opgeleverd. Sommige werken zijn wel online te bezichtigen, maar niet te zien voor bezoekers van het Stadhuis. Dat gaat bijvoorbeeld om schilderijen in de kantoren, zoals werken die in de kamer van burgemeester Koen Schuiling hangen, waaronder Een morgen aan het strand door Hendrik Willem Mesdag.

De stadhuiscollectie is te vinden op www.kunstpuntgroningen.nl/stadhuiscollectie. Er kan gefilterd worden op kunstsoort, techniek en kunstenaar.  Informatie over alle werken is zowel in het Nederlands als Engels beschikbaar.