Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Fotografie, Kunst kijken

Bekeer jezelf met deze afspeellijst voor bij de expositie DVOTION

Door: Desta Matla, 31 januari 2019

Mick Jagger, David Bowie, Michael Jackson, Kate Bush, John Lennon: allemaal stonden ze voor zijn lens. Claude Vanheye (1948) is inderdaad geen kleine naam in de popfotografie. Het Groninger Museum heeft nu een tentoonstelling van een speciale serie van Vanheye. Jarenlang fotografeerde hij dj's tijdens hun optreden. En die lijken bijna in trance.



 



Om optimaal van de foto's te kunnen genieten heb je bijpassende muziek nodig. Kunstspot heeft een afspeellijst samengesteld (hier te vinden of onderin het artikel te beluisteren) waarop nummers staan van alle dj's die je ziet, zodat ook jij devoted kunt worden.  dit artikel lichten we de eerste drie voor je uit.



 

Bad - Michael Jackson (remix by Afrojack)

Aanwijzing voor het luisteren: Zet dit nummer op als je het Groninger Museum binnenloopt. Koop een ticket, loop de trap af, hang je jas op en ga rechtsaf de zaal in.

 

Eerst een kleine introductie in het oeuvre van Vanheye. In de jaren zeventig was hij een bekend en groots popfotograaf. Hij heeft zijn studio in Amsterdam en houdt daar het liefst controle over alles wat er voor de camera gebeurt, van de lichtsetting tot de kleding. Door de informele sfeer die hij toch weet te behouden (met muziek, eten en gezelligheid) heeft hij in 1979 Kate Bush kunnen fotograferen met een dolfijn. Persoonlijk contact staat bij hem hoog in het vaandel, want hij houdt er niet van om in een groepje fotografen terecht te komen. Dit levert volgens hem “toch alleen maar hetzelfde beeld op.”

Een spontane actie aan het bed van John Lennon en Yoko Ono in hun protest tegen kernwapens leverde hem een uitnodiging voor het ontbijt op en de Jackson 5 namen hem als vaste fotograaf in Amsterdam in de arm. De beroemde foto van Michael Jackson in de Jordaan (die na zijn overlijden geveild werd bij Christie’s en 10.000 euro opbracht) komt ook van zijn hand.   

 

God Is A DJ - Faithless

Aanwijzing voor het luisteren: Loop de zaal binnen en neem het in je op. De zaal, de DJ’s, het licht. Loop een rondje.

In de jaren 90 kwam Vanheye voor het eerst in aanraking met deze muziek tijdens een optreden van Faithless in Paradiso. Hij is toen “uit nieuwsgierigheid naar die snotjongens” de DJ’s blijven fotograferen. Het portretteren van de artiesten bleef een beetje een lastige bezigheid, vanwege de lichtomstandigheden en de energieke shows. Tot hij in 2014 voor het eerst experimenteerde met de lenzen van Nikon. Hij legde Fedde Le Grand vast op een manier die hem deed denken aan predikers en een goddelijke trance en wist gelijk: dit is het!

De DJ’s zijn geportretteerd op een manier die doet denken aan een goddelijke trance, bijna alsof ze voor de zaal staan te prediken. Velen hebben hun handen omhoog of hun ogen dicht. Ze lijken compleet opgenomen in waar ze mee bezig zijn. De DJ’s wisten dan ook niet dat Vanheye zo dichtbij kon komen.  

 

So far away - Martin Garrix

Aanwijzing voor het luisteren: Ga voor het portret van Martin Garrix staan. Zie je hoe grofkorrelig en onscherp de foto eigenlijk is?

Van 2014 tot de expositie DVOTION heeft wel even geduurd, mede omdat een bezoek aan een evenement wel 30.000 foto’s op kan leveren. Daarnaast zijn de lichtomstandigheden tijdens een DJ-set altijd heel spectaculair, maar niet bepaald geschikt voor portretfotografie. Hoe pak je zoiets dan aan? Met de nieuwe apparatuur was Vanheye in staat om op 50 meter afstand de portretten te maken. Hiermee vermeed hij de groep fotografen die voor het podium stond te dringen voor hetzelfde plaatje en legde hij de in trance verkerende DJ’s vast. Deze eigenzinnigheid leverde Vanheye unieke portretten op en kreeg het Groninger Museum zelfs zo ver dat ze de muren van de expositieruimte zwart verfden.

In de afspeellijst vind je nummers van de gefotografeerde artiesten, zoals David Guetta, Afrojack, Oliver Heldens, Armin van Buuren, Tiësto, Hardwell, Enrico Sangiuliano, Kölsch en Helena Hauff. Mocht de afspeellijst niet helemaal passen bij de rest van je museumbezoek, dan kun je ‘m altijd gebruiken om mee te studeren, of hard te lopen. De expositie DVOTION is tot en met 24 maart te bekijken in het Groninger Museum. Hierna vertrekt de tentoonstelling naar internationale zalen.

 

 

Foto's: ClaudeVanheye via het Groninger Museum. 
Tekst: Desta Matla