Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunstshots

7 IKEA-designers waarvan je niet wist dat het topdesigners waren

Door: Philip Rozema, 16 maart 2017

IKEA, de grote blauw-gele woonwarengigant waar iedereen wel iets van in huis heeft. Zulke massaproductie kan geen exclusief design zijn, zou je denken. Maar wist je dat IKEA heeft samengewerkt met veel verschillende gerenommeerde designers? Misschien heb je onbewust wel topdesign in huis. Zet je schrap: hier zijn zeven beroemde ontwerpers die voor IKEA hebben gewerkt.

Kit Neale

De Zuid-Londense ontwerper Kit Neale staat bekend om zijn felle prints en zijn grappige, stoutmoedige stijl. Speciaal voor IKEA ontwierp hij de collectie SPRIDD (‘verstuiven’) vol hippe spullen die het in het bijzonder goed kunnen gaan doen op festivals. Het motto? 'Niet denken, maar dansen!’ Die knopen we in onze oren.

Piet Hein Eek

Piet Hein Eek is één van de grootste ontwerpers die Nederland rijk is. Eek studeerde in 1990 af aan de Design Academy in Eindhoven met een inmiddels zeer beroemde kast gemaakt van sloophout. Hij exposeerde in het Groninger Museum en heeft een werkplaats in een megafabriek die ooit van Philips was. Voor IKEA werkte hij mee aan de collectie JASSA, die bestaat uit robuuste materialen waaronder riet, rotan en textiel. Motto: “Massaproducten … die niet voelen als massaproducten’”.

Ilse Crawford

Nog iemand die aan de Design Academy in Eindhoven verbonden is, maar dan als docent: Ilse Crawford. Crawford wordt gezien als een van ’s werelds grootste interieurdesigners. Haar ervaring met interieurontwerp zorgt ervoor dat ze veel let op de context van het product en de relatie tot de gebruiker. Voor SINNERLIG, de collectie van IKEA waar ze aan meewerkte, kwam ze uit bij kurk. Kurk is niet alleen een prachtig product, maar ook heel geschikt voor massaproductie. Het resultaat is een herkenbare, moderne en minimalistische collectie.
Tip: Netflix maakte een documentaire over deze bijzondere ontwerpster.

Gillis Lundgren

Wie IKEA zegt, zegt Billy. Van deze kast zijn er meer dan 40 miljoen verkocht en daarmee kun je, naar het schijnt, de Chinese Muur met tien rijen bedekken. De ontwerper van deze kast? Gillis Lundgren (1929-2016). Hij was een van de eerste werknemers van IKEA en heeft tot in zijn laatste levensjaren advies gegeven aan het bedrijf.

Sarah Fager

Älmhult is het kloppende hart van IKEA. Het dorp is 10.000 mensen groot en kent 4.700 IKEA-medewerkers. Er is niet alleen een IKEA-museum, maar ook een ‘IKEA Hotell’ waarin je (zonder je voor bewakers te hoeven verstoppen) kunt overnachten. Hier woont ook Sarah Fager, een van de mensen die ervoor koos om de destijds niet zo hippe stap te nemen om voor IKEA te gaan werken. Inmiddels heeft ze menig interieur vormgegeven, van haar medewerking aan FLISAT (kindercollectie), STRÅLA (kerstcollectie) tot het populaire glas FRASERA.

Katie Eary

Modeontwerper Katie Eary is gewend om elk half jaar met een modecollectie te komen, maar had bij IKEA veel langer de tijd. Ze weet veel van digitaal printen en dat is terug te vinden in haar collectie GILTIG. De collectie is over the top met felle prints van katten, vogels en vissen. De collectie was, zoals veel van de collecties in samenwerking met beroemdheden, slechts tijdelijk. Maar wie weet wat nog komen gaat: niemand minder dan Kanye West heeft in een interview gezegd graag voor IKEA te willen ontwerpen.

Walter Van Beirendonck

De Vlaamse mode- en sieraadontwerper geniet in de modewereld grote bekendheid. Al sinds 1983 brengt hij eigen collecties uit die bekend staan om hun felle kleurencombinaties en grafische kenmerken. Voor IKEA ontwierp hij GLÖDANDE, een collectie vol wezens die de wereld beter moeten maken. Een groot, vrolijk verhaal.

Tekst: Philip Rozema
Foto's: IKEA