Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

7 highlights uit de Week van het KunstenaarsBoek

Deze week pakt Groningen groots uit met de Week van het KunstenaarsBoek. En met groots bedoelen we ook écht groots: maar liefst 26 locaties over de hele stad. Het aanbod is enorm en er valt veel werk te vinden van internationaal bekende grootheden uit de kunst. Daarom is Kunstspot je al voorgegaan en hebben we meteen een gids gemaakt.

Allereerst moet even gezegd worden dat het 't beste is als je een selectie maakt van wat je wilt zien. Niet elke locatie pakt het evenement even groots aan en met 26 locaties én beperkte openingstijden moet je selectief zijn. Zeker als je maar een dag te besteden hebt. Gemiddeld is elke locatie open van 12 tot 17, dus als je alles wilt zien moet je dus gemiddeld 5 locaties per uur aandoen, en geloof mij, dat is een enorme taak. Zeker met een fotografe achter op de fiets. De kaart en overzicht die bij de WKB18 hoort is wat onoverzichtelijk. Je hoort hem in stukken te knippen om een soort boekje te vormen. Wat lastig is als je geen schaar bij je hebt en uiteindelijk loop je rond met vier losse blaadjes.

Academie Minerva (Praediniussingel)

Het beste begin is Academie Minerva aan de Praediniussingel met de tentoonstelling Provo! Fluxus! Verzet! Niet alleen is het een mooie inleiding wat betreft het kunstenaarsboek zelf, maar het is ook een fantastische tentoonstelling an sich over de Fluxus-beweging. En er valt veel te zien. Ook echt veel. Aansluitend is er donderdag een presentatie van een Fluxus-kunstenaar van het eerste uur. Die speciaal voor de gelegenheid naar Groningen is gevlogen. Een uitzonderlijke kans. Gewoon doen!

Galerie Block C (Westerhavenstraat)

Het is het absoluut waard om even de hoek om te lopen naar Galerie Block C met de tentoonstelling Oplage 0. Niet alleen is het een mooie locatie maar het toont een kleine maar sterke collectie van de internationaal bekende kunstenaar herman de vries. Een absoluut fascinerende kunstenaar van formaat die onder andere Nederland vertegenwoordigde op de Biënnale in Venetië in 2015. Hij verzamelt en catalogiseert de natuur en vanuit zijn directe omgeving. Ondanks de systematische aanpak doet zijn werk haast romantisch, warm en poëtisch aan.

Galerie Noord (Nieuwstad)

Galerie Noord toont slechts drie kunstenaars maar het levert wel veel op. Bas Fontein levert veel kleur en humor met zijn verzamelingen tekst en beeld. We konden onze lach niet bedwingen met het boek van Chantal Rens’ Cats and Dogs behind Windows (ook actief op instagram https://www.instagram.com/catsanddogsinthewindow/ overigens). Mémé Bartels heeft volledige exposities in boekvorm weten te vatten. Erg divers clubje, maar erg verfrissend.

CBK (Trompsingel)

Het CBK pakt overigens ook flink uit voor dit evenement; veel grote kunstenaars en een overzichtelijke tentoonstelling. Je kan hier absoluut een tijdje lekker rondkijken en het aanbod is divers. Van heel bekend tot iets minder bekend. Herman de vries is hier bijvoorbeeld weer goed vertegenwoordigd en heeft zelfs zijn eigen ruimte gekregen. Het aandoenlijke en persoonlijke binnen zijn werk wordt hier mooi verduidelijkt met het werk; The effect of the hailstorm at the end of July on our apple tree (11-8-1978).

Galerie Sign (Winschoterkade)

Galerie Sign werkt samen met het Resort voor Spread Zinefest, dat betekent dus veel jonge kunstenaars en een uitgebreide collectie aan zines. We bedoelen dan ook echt flink uitgebreid; als je even flink wilt bladeren dan is dit een goede locatie. Bij eerdere locaties lag toch redelijk wat achter het glas (heeft met verzekeringen te maken), maar hier ligt alles om door te bladeren (en om voor een prikkie aan te schaffen). Mooi is ook de collectie maanduitgaven van Kladblok, vol met lokale helden.

Galerie Noorderlicht (Akerkhof)

Galerie Noorderlicht belicht voornamelijk het kunstenaarsboek vanuit de fotografie. Een kunstenaar die er hier voor ons uit sprong was Carina Hesper met het boek Like a pearl in my hand. Wat onder andere speciaal is aan het boek dat zij presenteert is dat elke pagina bedekt is met zwarte thermochromatische inkt. Door je hand erop te leggen wordt langzaamaan de portretten zichtbaar. Dit is iets wat ik normaal snel zou afdoen als een ‘gimmick’, echter is het bijzonder hoe vorm en inhoud in dit geval prachtig zijn samengebracht.

Wall House #2 (A.J. Lutulistraat)

Ten slotte zou ik, als het weer meezit en je even op pad wil, tóch nog naar Wall House #2 gaan. Ja, het ligt even uit de route, maar het is het absoluut waard. Beneden liggen bijzondere kunstenaarsboeken uit de collectie van het Groninger Museum waar je een aantal van kan doorbladeren. Daarboven ligt het boek van Laura Hospes wat bij uitstek écht een fotografieboek is. Ten slotte is helemaal bovenin Wall House #2 de presentatie van Frank Sciarone. Deze is met name uitzonderlijk gezien hij het boek niet gebruikt als drager voor tekst en beeld, maar eerder als het beginpunt van een sculpturaal onderzoek.

De Week van het KunstenaarsBoek duurt tot en met zaterdag 20 oktober 2018.

Tekst: Dinnis van Dijken
Beeld: Ana Lecocq