Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst kijken

6 tips om kunst optimaal te kunnen waarderen

Door: Lisette Verhoog, 17 mei 2018

Museumbezoekers staan gemiddeld negen seconden voor een kunstwerk. Genoeg om het optimaal te kunnen waarderen? Misschien als de eerste indruk positief is, maar er schuilt meer achter een werk dan alleen de vraag of je het wel of niet mooi vindt. Gebruik de volgende zes manieren eens om een kunstwerk optimaal te kunnen waarderen.

1. Verdiep je van tevoren in de tentoonstelling

Vaak kiezen we ervoor om kunst gewoon op ons af te laten komen, maar kies er in plaats daarvan eens voor om je er van tevoren al wat in te verdiepen in de expositie die je gaat bezoeken. Bekijk de website, lees de folder en mocht je daar geen tijd voor hebben, lees dan het tekstbord bij de (start van een) tentoonstelling. Zo krijg je alvast een beeld van het vraagstuk ‘waarom’. Waarom deze tentoonstelling, waarom dit onderwerp en waarom deze kunstenaar(s)? Laat je verrassen door het verhaal achter de kunst en de maker ervan en pronk met jouw voorkennis ten overstaan van de mensen met wie je je cultureel uitje hebt gepland.

2. Laat je niet leiden door je eerste indruk

Eerste indrukken zijn vaak allesbepalend. Als het over kunst gaat hoor je vaak bezoekers tegen elkaar zeggen: 'Dit zou ik wel (of juist niet) boven de bank willen hebben'. Het advies is om je niet te laten leiden door deze eerste indruk, maar juist je fantasie erop los te laten. Bij het werk van kunstenaar Paul van der Eerden slaat bij menig mens de fantasie op hol, bijvoorbeeld bij Sad Alchemy. Roept het een emotie op? Is het lachwekkend of juist bedroefd? Mooi of lelijk?

3. Let op hoe het gemaakt is

Bekijk het kunstwerk eens aandachtig en spoel voor jezelf de tijd eens terug naar het moment dat het werk tot stand kwam. Kun je zien of de kunstenaar snelle kwaststrepen heeft gebruikt of is het juist met uiterst veel geduld en precisie gemaakt. Zit er veel kracht achter of juist een zachte hand. Op deze manier verplaats je je in de werkwijze van de kunstenaar, wat op zichzelf al veel kan zeggen

4. Focus je op het materiaal

Ook het materiaalgebruik bepaalt de uitstraling van een kunstwerk en daarmee kan een kunstenaar zich onderscheiden. Of het nou het gebruik is van olieverf, houtskool, klei of pindakaas, het materiaal kan je veel vertellen. Probeert de kunstenaar je te misleiden door bijvoorbeeld materiaal te gebruiken op een manier zoals je het niet zou verwachten? Denk aan Claudy Jongstra met onderstaand werk, gemaakt van Merino wool en raw silk.

5. Wordt er naar oudere kunst gerefereerd?

Als je kijkt naar het werk Jesus is my homeboy door David LaChapelle, dan zie je de duidelijke referentie naar een schilderij door Juan de Juanes genaamd The last supper. In dit geval heeft LaChapelle zich laten ‘inspireren’ door oudere kunst. Hedendaagse kunstenaars zijn zich bewust van de tradities in de kunsten en maken daarbij een keuze door het te respecteren of juist door er tegenin te gaan. Kijk dus eens naar een kunstwerk en bedenk of het meegaat met de tradities of zich er juist tegen verzet.

6. Reflecteert het op wat er gebeurt in de maatschappij/wereld?

Natuurlijk heeft niet elk kunstwerk een duidelijke boodschap, maar in het algemeen reflecteert kunst van elke tijd wat er zich afspeelt in de wereld/ maatschappij. Kunstenaars grijpen vaak de kans om hun beeld van de wereld (verleden, heden of toekomst) over te brengen naar het publiek. Hedendaagse kunst speelt veel in actuele thema’s zoals het milieu, recycling, kwesties over racisme en homoseksualiteit. Het kan je aan het denken zetten, laten discussiëren en wie weet zelfs inspireren.