Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst kijken

5 dingen die je nog niet wist over Henk Helmantel

Door: Dinnis van Dijken, 19 november 2020

Henk Helmantel is een van de meest succesvolle Groninger kunstenaars ooit en toch verdelen zijn stillevens de kunstwereld in twee groepen: you either love it or you hate it. Zijn schilderijen doen veelal denken aan de schilderijen van de oude meesters en zijn een schildertechnisch hoogstandje. Het Drents Museum toont op het moment meer dan tachtig schilderijen van zijn hand in een grote overzichtstentoonstelling en daarom is het een goed moment om de wat minder bekende kanten van Helmantel te belichten.

1.

Hoewel zijn schilderijen het toppunt zijn van fijnschilderen, schildert hij meestal met grove kwasten en zit hij gerust met een paletmes in de laatste verflagen te krassen

2.

Ondanks dat zijn onderwerpen en technieken doen denken aan de schilderijen van de oude meesters, gebruikt Helmantel het liefste moderne materialen. Hij schildert doorgaans op masonite (een vochtbestendige type hardboard), gebruikt een alkyd grondverf en moderne fabrieksverf. Dit in tegenstelling tot veel aanhangers van de traditionele schilderkunst die vaak teruggrijpen op oude materialen en technieken. Dit resulteert echter vaak in een vroegtijdig verval van de schilderijen omdat de materialen veel minder betrouwbaar zijjn. 

3.

Hij heeft zijn eigen museum. Museum Helmantel opende zijn deuren in 1985 in Westeremden, in het schuurgedeeelte van een herbouwde middeleeuwse pastorieboerderij. Naast werk van Helmantel is er ook werk van andere kunstenaars te zien. Het museum trekt duizenden bezoekers per jaar.

4.

Hij was het slachtoffer van een grote kunstroof. Op 25 februari 2000 werden uit zijn expositieruimte 37 schilderijen, twee bronzen beeldjes en twee antieke voorwerpen uit de eigen collectie van Helmantel ontvreemd (de schilderijen hadden toendertijd een waarde van 1,5 miljoen gulden. Een half jaar later zijn de dieven opgepakt toen ze losgeld van Helmantel eisten. Alle kunstwerken zijn daarna volledig onbeschadigd weer teruggevonden. 

5.

Helmantel krijgt internationaal veel waardering. Zo had hij recentelijk een grote overzichtstentoonstelling in Taiwan. Verder heeft hij tentoonstellingen gehad in de Verenigde Staten, Duitsland, Tsjechië, Maleisië, Engeland, Frankrijk en Indonesië.

De tentoonstelling Henk Helmantel - Meesterschilder is tot en met 7 maart 2021 te zien in het Drents Museum in Assen. Meer informatie vind je hier.