Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

SIGN in het UMCG - SOFT CELLS

UMCG
8 maart 2021 t/m 30 mei 2021

Over deze activiteit.

Kunstzaken UMCG heeft SIGN uitgenodigd om een presentatie samen te stellen voor Beelden van Buiten. SIGN heeft hiervoor de tentoonstelling SOFT CELLS samengesteld, met textiele installaties van de jonge kunstenaars Sanne Bax, Dagmar Stap en Jurjen Galema.

Het kunstgenootschap Thomassen à Thuessink (tàt) is een samenwerkingsverband van Academie Minerva, Drents Museum, Fries Museum, Groninger Museum en het UMCG. Het organiseert tentoonstellingen, educatieve projecten en andere publieksactiviteiten waarin kunst, gezondheidszorg, wetenschap en de actualiteit elkaar raken. Beelden van Buiten exposities zijn een onderdeel van de activiteiten van het kunstgenootschap.

SIGN in het UMCG
SOFT CELLS
8 maart t/m 30 mei 2021
Sanne Bax, Dagmar Stap, Jurjen Galema

Speciaal voor deze plek hebben de kunstenaars Sanne Bax, Dagmar Stap, Jurjen Galema hun eigen textiele wereld gecreëerd. In deze kleurrijke, vriendelijke omgevingen kan je ontsnappen, bij wegdromen en over fantaseren. De persoonlijke behandeling van het materiaal, zoals borduren, ‘stenen’ en tuffen, is intensief en experimenteel wat maakt dat het werk aan intensiteit wint, rijker wordt en in zijn betekenis verandert. Het spel met zachte materialen zoals wol en stoffen, met kleuren, grootte maken de werken van Soft Cells aantrekkelijk. Of het nou een snoepverpakking, een korstmos of een beestje is: ze worden kostbaarder, verleidelijker en verlokken je toe te treden tot deze mini-paradijsjes.

De expositie SOFT CELLS met de kunstenaars Sanne Bax, Jurjen Galema, Dagmar Stap is te zien van 8 maart t/m 30 mei 2021 in De Poortweg in het Universitair Medisch Centrum Groningen, Hanzeplein 1.
www.umcg.nl, kunst@umcg.nl. 

Bezoeken van de expositie is mogelijk conform de Coronarichtlijnen van het UMCG.

Sanne Bax
Installatie met Cipres nr. 3 en Termietenheuvel nr. 1
Wol, mohair, alpaca en polyamide – 2021

Sanne Bax (Gorinchem, 1994) omschrijft zichzelf als hoogpolige schilder, zachte-sculpturen maker en performancekunstenaar. Ze doorvoelt de totstandkoming van haar werk in iedere vezel, van scheren tot spinnen, van verven tot tuffen. Deze bewerkingen en het arbeidsintensieve proces versterken de materiaalherinnering. Hier heeft ze een organisch uit de hand gelopen getuft ecosysteem gemaakt: een eigenzinnige hof van eden. Het is een landschappelijke overdaad aan materiaal, kleuren en structuren.

Dagmar Stap
Shop till you drop
Borduurwerk op vilt, nep leer, vilt, pvc – 2018-2021

Dagmar Stap (Groningen, 1995) geeft door borduren en een textiele benadering dagelijkse voorwerpen uit de consumptiemaatschappij een duurzamere betekenis. Haar tijdrovende bewerking verandert waardeloze snoepverpakkingen in ‘kostbare kunst’. Er ontstaat een snoepwinkel, waar aantrekkelijke kleuren, vormen en materialen, klein en groot snoepgoed je verleiden en doen watertanden.

Jurjen Galema
Tropical Worm Terrarium
textiel, fiberfill, pvc – 2021

Jurjen Galema (1992, Drachten) creëerde een veilig thuis voor z’n lieftallige Tropical Worms; een paradijselijk terrarium waar het goed toeven is. De kleurrijke sculpturen met menselijke trekken in een aantrekkelijke uitdossing richten zich niet alleen op de eigen leefomgeving maar ook naar buiten. Bedazzled Betty, Purple Pedro, Sleepy Suzie e.a. zoeken contact met de beschouwer. De kunstenaar wil met zijn ‘soft sculptures’ een brug slaan tussen de kunstwereld en de maatschappij met al zijn identiteiten.

SIGN

SIGN is dynamisch en eigenzinnig; een interdisciplinair nationaal podium voor actuele, experimentele kunst. SIGN signaleert in een vroeg stadium talent met toekomstpotentieel en gaat uit van verrassende gezichtspunten en individuele kracht van kunstenaars. In haar beleid speelt Sign met de artistieke en maatschappelijke plaats, functie en betekenis van kunst en genereert voor dit alles de mogelijkheden, voorbij beperkende of dogmatische randvoorwaarden. Presentaties begeven zich op de grenzen die nu in kunst, kunstwereld en samenleving gangbaar lijken te zijn, impliciet digitale wereld en rol van publiek. Deze grensverleggende beeldende kunst betekent immers: onderzoek, vernieuwing, verrijking van kennis en visie. In haar pioniersfunctie schept zij de mogelijkheden voor jonge kunstenaars om hun bekwaamheden te etaleren en te ontwikkelen. In die zin is Sign een podium voor talentontwikkeling, profilering en initieert nieuw werk. Daarnaast besteden wij afhankelijk van het project, aandacht aan kennisoverdracht en educatie. SIGN staat dicht bij de maker en heeft een functie in innovatie, vernieuwing en verdere profilering. In haar podiumfunctie maakt zij presentaties in allerlei vormen en contexten mogelijk en initieert de productie van nieuw werk en biedt noodzakelijke reflectie. Ook daar richt zich het experiment op: bv. verschillende residentievormen, interventies publieke en openbare ruimte, kunstenclaves op festivals, connectie met populaire cultuur, theaterconnecties, mediale combinaties, design, sociale omgevingen, interactiviteit en participaties. Het experiment betreft ook de houding, opstelling, rol van de kunstenaar, die is breder dan kunstproductie in een “ateliersituatie”. Met name als er direct interactie is met het publiek en een live-aspect aan de orde is. Sign is altijd op zoek naar andere vormen waarin kunst kan communiceren met de samenleving. Dit brengt met zich mee dat presentaties niet alleen in haar eigen pand plaatsvinden maar ook op andere locaties en in de openbare ruimte wat een andere bijdrage van het publiek oplevert. Samenwerkingen: Regelmatig werken we samen op organisatorisch, artistiek inhoudelijk gebied met jonge kunstenaars, curatoren, andere initiatieven en organisaties. Deze samenwerkingen richten zich veelal op interdisciplinariteit, aftasten van grensgebieden, innovatie, verbreding t.a.v. inhoud en publiek en verrijking van kennis en visie. Dit geldt ook voor Sign zelf wat een open nieuwsgierige, leergierige houding betekent. Dit maakt mogelijk te reageren op de actuele ontwikkelingen. SIGN krijgt vanaf 2018 t/m 2020 van het Mondriaan Fonds de bijdrage voor het meerjarenprogramma presentatie-instellingen, als een van 28 presentatie instellingen in NL en Antillen.

Locatie.

UMCG
Hanzeplein 1
9713GX Groningen
tel 050-3132651
www.sign2.nl