Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

OBSOLETELY NEW! Finn Wagner | Sébastien Robert | Brigitte Louter | Igor Bobeldijk

SIGN
23 september 2023 t/m 22 oktober 2023

Over deze activiteit.

SIGN presents: ​​OBSOLETELY NEW!

23 september t/m 22 oktober 2023

Finn Wagner | Sébastien Robert | Brigitte Louter | Igor Bobeldijk

U bent van harte welkom op de opening van de tentoonstelling, zaterdag 23 september om 16.00 uur.

Kunstenaars Finn Wagner, Sébastien Robert, Brigitte Louter, Igor Bobeldijk tonen in Obsoletely New!’ nieuwe multidisciplinaire installaties met linken naar natuurwetenschappelijke, technologische processen met research-achtige inslag. Ze gaan uit van ongebruikelijke aannames: Netten beëindigen hun rol in de menselijke leefomgeving en keren zich tegen ons, Aurora Borealis verheft haar stem live van de Lofoten, watervlooien bepalen ons zicht op tijd en ruimte, robotcreaturen bevolken koelsystemen van datacentra. 
Oude technieken en methodes ontsnappen aan de controle; nieuwe scheppingen en functies ontstaan buiten de mens om. 



Over de kunstenaars:

De kunstpraktijk van Brigitte Louter (Rotterdam, 1996) omvat installatie, beeldhouwen, tekenen en soms bewegende componenten, waarbij gebruik wordt gemaakt van elk materiaal dat bij haar past. Ze is geïnteresseerd in de voortdurende pogingen van de mensheid om alles te ordenen, meten en in kaart te brengen, op zoek naar begrip van de wereld. Een zoektocht die kan bestaan ​​uit een kleine handeling of een megalomaan gebaar. De mislukkingen die inherent zijn aan deze bezigheden staan​​centraal in haar werk. Met een voorliefde voor het (on)praktische, het (on)mogelijke en het (on)zichtbare hoopt ze curieuze verhalen te creëren die gestructureerd zijn door een absurde logica. Vaak wordt gebruik gemaakt van visuele elementen en oplossingen die worden gebruikt in datavisualisatie, onderwijscontexten en meetinstrumenten.

Voor de tentoonstelling Obsoletely New! maakt Brigitte Louter nieuw werk dat bestaat uit een opberg en presentatie meubel voor haar drie objecten. Haar werk gaat over Daphnia, beter bekend als de Watervlo, en onze relatie daarmee vanuit menselijk perspectief. Door het grote schaalverschil, de microscopische maat, maar ook door de levenscycli wordt het besef van ruimte en tijd gerelativeerd. Daphnia zijn gewilde organismen als onderzoek/onderwerp ter bestudering van biologische levensprocessen vanwege hun transparante en responsieve karakter. Ze vereisen weinig onderhoud en planten zich snel voort.

Het opberg/presentatie meubel in SIGN bestaat uit : - Het eerste object is een tekening in een ringband map. De tekening heeft een ongebruikelijk formaat en toont een sedimentkernmonster met een aantal Daphnia ephippia (eieren in rust). In plaats van een gestandaardiseerd ontwerp volgt de vorm van deze map de logica en vorm van de tekening, waardoor de map alleen deze specifieke tekening kan dragen.

- Het tweede object is gebaseerd op een vergroot ephippium, oftewel rustend ei, omgebouwd tot eierklok. Watervlooien planten zich meestal ongeslachtelijk voort, maar leggen soms deze rustende eieren die bevrucht kunnen worden en uitkomen als de omstandigheden gunstig zijn. De eierklok suggereert dat hij kan worden afgeteld, met een minimum van één seizoen en een maximum van 700 jaar; het oudste geregistreerde uitgekomen Daphnia rustende ei!

- Het derde object is een middelgrote watervlo-vouwbalg. Het bestaat uit een aantal transparante lagen waarin een vereenvoudigd silhouet van een watervlo is uitgesneden. De vorm wordt laag voor laag kleiner, om bijna te verdwijnen tot de daadwerkelijke grootte (ongeveer 0,2 – 5 mm.)

https://www.brigittelouter.com/index.html

https://www.instagram.com/brigittelouter/

Finn Wagner (1992, Krefeld Dld) werkt als een archeoloog die zijn eigen vondsten maakt om een nieuwe toekomst te formuleren door het creëren van een verleden. Hij navigeert in de tijd en wil uit de beklemmende ‘loop’ van de geschiedenis breken. In zijn huidige werk symboliseren netten de controle van de mens op zijn omgeving ; wat als dit verloren gaat en de netten na gebruik een onafhankelijke rol gaan spelen en een eigen leefomgeving gaan maken?  Netten hebben een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de mensheid, omdat ze ervoor zorgden dat mensen sedentair werden en hogere opbrengsten behaalden bij het vissen. Het zijn in feite systemen die het kleine van het grote scheiden, het vaste van het vloeibare, en kunnen elke vorm aannemen. In veel mythologieën staan ​netten voor iets verraderlijks, omdat de gevangen slachtoffers volkomen machteloos en overgeleverd zijn.

Wanneer mensen de controle verliezen, is de oplossing meestal een nieuwe technische innovatie, waarvan de verstrekkende en onbedoelde gevolgen meestal niet kunnen worden ingeschat. Er is iets wanhopigs aan ons onvermogen om problemen op te lossen door de manier te veranderen waarop we onze hulpbronnen gebruiken. We worden het slachtoffer van onze eigen instrumenten, raken a.h.w. verstrikt in machinaal gemaakte, resistente netten en we worden langzaamaan steeds minder in staat om te handelen. De grens tussen prooi, aas en jager vervaagt.

In SIGN maakt Finn Wagner nieuwe sculpturen en een nieuwe 3D Video die bovenstaand uitwerkt en visualiseert. In de video zal hij ingaan op de metaforische aspecten van netten en ook de interactie met de omgevingen belichten. De video wordt afgespeeld in een tijdloze omgeving, het kan het verleden, het nu of de toekomst zijn. Oude kapotte netten hangen in landschappen, bewegen in de wind, terwijl de omgeving eromheen een verhaal vertelt over wat tot die situatie heeft geleid. Wagner maakt gebruik van virtuele camera met 3D-scènes om de beelden een filmische, documentaire uitstraling te geven.

https://finnwagner.de/

https://www.instagram.com/_finnwagner_/

Oude uitvindingen, device, gadgets geeft Igor Bobeldijk (1992, Leeuwarden) een andere functie. Hij onderzoekt de oorsprong grondig en geeft ze vervolgens een hypothetische geschiedenis mee (re-purposing & re-contextualising). De objecten krijgen een andere functie, rol en betekenis in de huidige samenleving. Het is niet op optimale functionaliteit gericht maar op aanwezigheid. Igor Bobeldijk combineert dat met digitale technieken, rare zoekmethodes, ai en algoritmen.

Speciaal voor in SIGN maakt Igor Bobeldijk nieuw werk. De aanname is:

Een opkomende koeltechnologie die in de meest geavanceerde datacenters wordt gebruikt, wordt onderdompeling koeling genoemd. Alle computers zijn ondergedompeld in speciale olie, een zogenaamd efficiëntere koeloplossing dan ‘traditionele’ airconditioning en ventilatie. Omdat olie een geschiktere omgeving is voor elektrische en mechanische componenten. Als de datacenters van de toekomst onder olie zullen worden ondergedompeld, is dit voor de mens moeilijker toegankelijk. Zullen onderhoudswerkzaamheden dan worden gedelegeerd aan robotische creaturen zoals bv. servo-wormen, robotvissen, -krabben of -trilobieten? Prehistorische soorten die opnieuw opduiken in een ‘posthistorische’ wereld? Aan de andere kant zullen hackers een saboteur-tegenhanger te bedenken zijn, b.v. bionische palingen die ergens een usb-stick in kunnen steken, of mechanische kreeften die hier en daar draadjes doorknippen? Het kan zich ontwikkelen tot een nieuw soort ecosysteem met kunstmatige zeedieren, autonoom en op afstand bestuurd, die in olie leven en zich voortplanten. IN SIGN wordt een aquarium/labsetting gecreëerd met prototypes van dergelijke robotachtige zeedieren. Een andere invalshoek voor het publiek is om via webcams contact te zoeken met de ondergedompelde miniatuurwereld.

https://igorbobeldijk.com/

https://www.instagram.com/igorbobeldijk/

NB. Voor de liefhebber lees zijn thesis: www.igorbobeldijk.com/thesis.html

Sébastien Robert (1993. Nantes, FR) is een interdisciplinaire kunstenaar en onderzoeker die werk ontwikkelt op het snijvlak van visuele en geluidskunst, technologie, wetenschap en etnografie. Zijn werk Magnetic Fluctuations is een real-time generatieve geluidsinstallatie geinitieerd door activiteit van het Noorderlicht van de Lofoten.

Een modulair geluidssysteem ontvangt realtime gegevens van verschillende magnetometers en antennes van het Polar Light Center, een station dat de aurora-activiteit op de Lofoten in Noorwegen bewaakt en wordt beheerd door de Nederlandse radioastronoom Rob Stammes. Alle verzamelde gegevens beïnvloeden rechtstreeks verschillende geluidsparameters (snelheid, toonhoogte, timing enz.) en creëren een continu geluidslandschap, een muziekscore gecomponeerd en gespeeld door het noorderlicht. Hoe meer deze aanwezig is hoe meer deze zich laat gelden in de ‘geluid sculptuur’. Het scherm dat aan het modulaire geluidssysteem is bevestigd, vormt een aanvulling op het werk, visualiseert de binnenkomende gegevens en geeft zo inzicht in deze black box.

www.sebastienrobert.nl

https://www.instagram.com/_sebastien_r_/

 

 

 

SIGN.

SIGN is een levendige en experimentele projectruimte voor actuele interdisciplinaire kunst op nationaal niveau. Zij biedt jonge kunstenaars een podium voor verdere profilering, ontwikkeling en intensivering van hun kunstenaarschap. Daarbij wordt nieuw werk geïnitieerd in bijzondere contexten en wordt de nodige reflectie gegeven. Presentaties zijn er in SIGN, op allerlei locaties, en in openbare ruimte met een variatie aan omstandigheden, invalshoeken, disciplines.

SIGN wordt ondersteund door Mondriaan Fonds Kunstpodium Basis 2025-2028 en door de Gemeente Groningen voor dezelfde periode.

Locatie.

SIGN
Winschoterkade 10
9711 EA Groningen
tel 050-3132651 of 0623631796
www.sign2.nl