Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Marianne Brouwer - Dichtbij

Kunstpunt Groningen
8 april 2022 t/m 28 mei 2022

Over deze activiteit.

T/m 28 mei is in Kunstpunt Groningen het nieuwste werk van Marianne Brouwer te zien. De solopresentatie Dichtbij toont haar kleurrijke schilderijen waarin ze de grens opzoekt tussen abstract en figuratief. Inspiratie voor haar meest recente werk vond ze vooral op plekken waar mens en natuur samenkomen, zoals het Stadspark en haar plantenrijke atelier bij zwembad de Papiermolen. Geen grootse taferelen, maar wel de schoonheid van het alledaagse.

Schilderen als een moderne Monet

“Je moet het maar durven om 150 jaar en al die grote namen later als een Monet te schilderen hoe het licht op de wereld valt”, schreef NRC Handelsblad in september 2016 over het eindexamenwerk van Brouwer, waarop het Gedempte Zuiderdiep een centrale plek innam. De auteur van het stuk roemde haar schilderstijl: “Zelden bomen zo mooi zien wuiven op een schilderij”. Het is tekenend voor het werk van Brouwer, die net als de Franse schilder Claude Monet (1840-1926) een impressie van de werkelijkheid geeft.

Brouwer start vaak – maar niet altijd – met een schets die ze met stiften op het doek zet. Daarna gaat ze schilderen volgens het principe van proberen en bijsturen: terwijl ze bezig is merkt ze waar ze naartoe wil, hoe ze de verf wil gebruiken, welke kleuren goed passen en hoe de compositie moet worden. Zo ontstaat al schilderend het nieuwe werk. Haar schilderijen zijn kleurrijk en het schilderplezier spat ervanaf.

Over Marianne Brouwer

Marianne Brouwer (Buitenpost, 1993) studeerde in 2016 af aan Academie Minerva. In 2019 won ze de publieksprijs voor Jong Talent op de kunstbeurs Art Noord in Museum Belvédère (Heerenveen). Naast zelf kunst maken geeft ze ook schilderlessen aan kinderen en volwassenen bij kunstencentrum VRIJDAG.

De keuze van Marianne Brouwer

Voor deze tentoonstelling laat Marianne Brouwer ook haar favoriete werken uit de collectie van de Kunstuitleen zien. Haar selectie baseerde ze op haar voorkeur voor het (stadse) landschap en een duidelijke toets, wat aansluit bij haar eigen werk. “Mijn eerste oog gaat altijd naar de schilderkunst, maar er zit ook fotografie, tekeningen en grafiek tussen. Daarnaast spreekt een bepaalde mysterie of ongrijpbaarheid me aan in het werk. Waar de dag overgaat in de nacht of waar de voorstelling bijna overgaat in abstractie.” Zo koos ze onder meer voor werk van Marten Klompien, Otto Krol, Bert Mebius, Hilmar Schäfer en Alida Everts.

Ateliercollectie: Solo

Dichtbij is onderdeel van de reeks Ateliercollectie: Solo. In deze tentoonstellingenserie presenteren we werk van noordelijke kunstenaars. De kunst komt rechtstreeks uit hun ateliers. Alle kunstwerken zijn te leen en/of te koop in onze Kunstuitleen.

Kunstpunt Groningen.

Kunstpunt Groningen (voorheen CBK) is hét knooppunt voor beeldende kunst. Wij lenen kunstwerken uit, begeleiden kunstopdrachten in de openbare ruimte en bij bedrijven, ontwikkelen educatieprojecten voor scholen en organiseren tentoonstellingen en activiteiten. 

Kunstpunt Groningen (formerly CBK) is the hub for visual arts. We lend works of art, supervise art assignments in public spaces and at companies, develop educational projects for schools and organize exhibitions and activities.

Locatie.

Kunstpunt Groningen
Trompsingel 27A
9724 DA Groningen
tel (050) 317 17 07
www.kunstpuntgroningen.nl