Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Hans Waanders (1951-2001) - 20 jaar in gedachten

ARTisBOOK
7 oktober 2021 t/m 30 oktober 2021

Over deze activiteit.


Als eerbetoon aan Hans Waanders houdt Stichting ARTisBOOK van 1 oktober - 30 oktober 2021 een archiefpresentatie van zijn kunstenaarsboeken en ephemera. 

Het boek is een artistiek medium en wordt door kunstenaars aangewend - getransformeerd, gehybridiseerd, ge(de)construeerd - voor hun ideeën en experimenten. Elk concreet of conceptueel aspect van het boek kan als uitgangspunt voor artistiek handelen worden genomen. Zo komen opnieuw werelden van nieuwsgierigheid en onderzoek in het kunstenaarsboek tot uiting. De wereld van de natuur is er daar één van.

Gedurende 20 jaar heeft Waanders zich verdiept in de ijsvogel. Om alles over de schuwe en solitair levende ijsvogel te weten te komen, heeft hij alle mogelijke bronnen in de wereld geraadpleegd. Elk detail, zoals zijn geluid, verblijfplaats, naam en vorm is optimaal uitgewerkt. In zijn werk zien we de ijsvogel op diverse media. Zijn favoriete medium was stempeltechniek. De stempels sneed hij zelf uit vlakgum. Het zelf geproduceerde kunstenaarsboek was voor Waanders een belangrijk medium om zijn werk te tonen. Het zijn zorgvuldig met de hand vervaardigde boeken, vaak ingebonden in een handzaam formaat.

Waanders volgde de kunstacademie Minerva Groningen van 1972-1977. Zijn werk past binnen een trend die gaat om een nauwe relatie tussen het kunstwerk en de verzameling. Deze ‘kunstenaars-collectioneurs’ maken presentaties die bestaan uit alledaagse objecten die op een eigen manier worden geordend en gearchiveerd; de objecten worden uit hun context gehaald en in een nieuw systeem geplaatst met een andere hiërarchie. Boekwerken van ‘kunstenaars-collectioneurs' Martin Brandsma, Sibylle Eimermacher, Chohreh Feyzdjou, Hamish Fulton, Anne Geene, Sol Lewitt, Richard Long, Mark Manders, Vibeke Mascini, Chantal Rens, Roland Sips, Hans de Vries en herman de vries worden in relatie met het werk van Waanders getoond.

Er is een uitgebreide online catalogus op onze website gepubliceerd. 

STICHTING ARTisBOOK

De Week van het KunstenaarsBoek in 2018 was de eerste activiteit van stichting ARTisBOOK. Hieraan deed ook Kunstpunt Groningen deel. Het succes van deze week is versnellend geweest bij het in gang zetten van meer structurele aandacht voor het kunstenaarsboek. Er zijn die week contacten gelegd met instellingen, musea en geïnteresseerden en met beginnende en gevestigde talentvolle kunstenaars en andere makers. Draagvlak voor voortzetting van de activiteiten is getoetst waarbij naar voren is gekomen dat niet alleen het zien of bezitten van ‘kunstenaarsboeken’, maar ook ontmoetingen, gesprekken en samenwerkingen ruimte zouden moeten krijgen. Bijna 2 jaar verder heeft ARTisBOOK per 1 september 2020 een eigen locatie in de binnenstad van Groningen en duidelijk voor ogen hoe ze verder wil.

Stichting ARTisBOOK.

Stichting ARTisBOOK is een onderzoeks- en presentatieruimte voor hedendaagse kunstenaarsboeken en haar makers. In samenwerking met de kunstenaars creëren we programma’s waarin gastvrijheid, collectiviteit, experimenteren en kennisuitwisseling centraal staan. We dagen de kunstenaar uit ‘te spelen met ideeën over het kunstenaarsboek’ en nieuwe relaties te onderzoeken tussen hun werk en het publiek.

Door onze samenwerking met andere ruimtes en organisaties ontstaan er kruisbestuivingen en nieuwe mogelijkheden om ons programma met een breed publiek te ontwikkelen en te onderzoeken. Als kenniscentrum voorzien we studenten en kunstenaars van advies, ons archief is publiekelijk toegankelijk en er worden gesprekken en gastlessen met de exposerende kunstenaars georganiseerd. 

info@artisbook.nl

Locatie.

ARTisBOOK
westerhavenstraat 14
www.artisbook.nl/