Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

CONCEPTS OF ME: Nelly Dansen, Ayşen Kaptanoğlu, Sanne Lok

SIGN
6 april 2024 t/m 5 mei 2024

Over deze activiteit.

6 april t/m 5 mei 2024
CONCEPTS OF ME
Opening zaterdag 6 april 17.00 uur
Nelly Dansen, Ayşen Kaptanoğlu, Sanne Lok

Een beeld van vrouwen en hun plek in economische, geopolitieke, sociale systemen en patronen. 
De kunstenaars geven hun commentaar met schilderijen, animaties, films, installaties, reisimpressies…, nieuw werk, dat tijdens de werkperiode is gemaakt (2 maart – 5 april 2024) 
Dit wordt vanuit verschillende perspectieven onderzocht:  in de context van de hedendaagse westerse consumptiemaatschappij en gender rollen, van een gewelddadig onderdrukte positie in bepaalde landen, en  van een persoonlijke reactie op hedendaagse, huidige systemen in het algemeen.

Quotes 
Nelly Dansen: ‘Her Bagage was packed to Wheel and Deal in the Capital of Second Chances - only to find out The Doors stayed closed as her arms ‘n legs ‘n wings were wide open… 
Sin City wasn’t a Match, but who is actually the Real Sinner?’

Ayşen Kaptanoğlu: ‘ I explore violence, its origins and the structures that reproduce it. Using memory and self-experience as means of assistance, I am trying to make sense of what doesn’t make sense’. 

Sanne Lok: ’Fight like a girl, sleep like a lady, dreams of power I will approach so dainty. For I am a woman, I am wild, I am sacred, I am a child’.

Extra: Zondag 24/3 om 15.30 uur: 
Michiel Teeuw in gesprek met Sanne Lok & Nelly Dansen: “Hoe produceren samenlevingen ‘vrouwelijkheid’, en hoe creëren (zelf)geproduceerde ‘vrouwen’ (cultureel) kapitaal?

Ayşen Kaptanoğlu (Istanbul, 1985) is een in Amsterdam gevestigde kunstenaar die werkt met schilderkunst en animatie. Ze heeft een bachelordiploma Literatuur en studeerde in 2021 af aan de Wackers Academie in Amsterdam. Momenteel is ze resident kunstenaar aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en wordt ondersteund door De Van Bijlevelt Stichting en het Leendert van Lier Fonds. Een aantal van haar werken zijn momenteel te zien in het Amsterdam Museum.
Haar werken onderzoeken machtsdynamiek, seksualiteit en gender, en stellen vragen over geweld, de oorsprong ervan en de structuren die het reproduceren. Met behulp van geheugen en zelfervaring als hulpmiddel probeert ze betekenis te geven aan wat niet logisch is, op een manier om om te gaan met de woede en pijn die ze heeft tegen al dat geweld in deze chaos van een door mannen gedomineerde samenleving. Voor SIGN maakt ze een mega painting die zijn vervolg op de muur vindt en animaties.

Sanne Lok (SANNY) Lelystad, 1998, studeerde in 2023 af aan Academie Minerva, Fine Arts Groningen. 
“Bij mijn werk draait het meer om de boodschap die ik over wil brengen en minder om de schoonheid en finesse. De installaties die ik maak hebben een sterk DIY-karakter  Ik werk met film en performance en veel teksten en bouw daaromheen een installatie die het verhaal en mijn statement sterker maakt.”  

In SIGN laat Sanne Lok de resultaten zien van een ‘Sleep Over’ (daadwerkelijk uitgevoerd in SIGN) waarbij een ‘coming of age’ proces van meisjesdromen naar rebelse jonge vrouw kenbaar wordt.  De zoete slaapfeestjes van vrouwen in romcoms  veranderen bij Sanne in een opmaat tot een revolte!  
In de werkperiode heeft ze uitgebreide scripts geschreven, notities & filmopnames gemaakt, materialen verzameld, posters, instructie filmpjes, kleren, knuffels meubilair...  
Ze wil op een abstracte manier haar protest laten zien uit een behoefte om dat aan te geven. Waarbij het niet gaat om een bepaald item maar om de kritische houding zelf en het gevoel daarbij. Ik ben er en heb een tegengevoel!  Het leuke is dat ze bij haar eigen onzekerheid blijft en gewoon haar eigen onrust toont.  Protest kan ook de vraag zijn.
“Ik probeer in mijn werk een manier te vinden om van dingen die confronterend en niet perse plezierig zijn om aan te pakken, iets leuks te maken”.

Nelke Mast (she/they Jubbega, 1998) alias NELLY DANSEN is afgestudeerd in 2023 aan KABK Den Haag, ArtScience.  
“Door mijn werk duik ik diep in de complexiteit van identiteit, waarbij ik de kruispunten van gender, seksualiteit en sociale verwachtingen onderzoek (…). Geïnspireerd door de feministische theorie (.. Ursula K le Guin), de queer filosofie (..Judith Pamela Butler) en persoonlijke geleefde ervaringen (..het persoonlijke is politiek!) streef ik ernaar gevestigde normen uit te dagen en individuen in staat te stellen hun eigen authenticiteit te omarmen, door de (de) constructie van mijn eigen zelf (…) Op dit moment doe ik dat via het perspectief  van de Bimbo/ ik omhels dit denigrerende stereotype in al haar eerlijkheid en probeer de hyper femme-agenda te pushen” 

NELLY DANSEN is een conceptueel kunstenaar en een titelloze Bimbo, geboren in een Fries bos en opgegroeid in een House of Punks. Nelke’s praktijk kenmerkt zich vooral door onderzoek naar erotisch kapitaal en zelfconceptualisatie. Ze doet dit door visueel commentaar te geven op gender rollen door predominante gender gerelateerde seksuele archetypen te deconstrueren en te herstellen.  
Is de vraag 'NELLY DANSEN', naast het doorbreken van het Freudiaanse Madonna versus ‘The Whore-complex’, een meisje met een concept? Een kracht die haar drijft in haar artistieke en bijna antropologische praktijk. 
Dat doet ze  door de lens van het nieuwe Bimbo tijdperk. Nelke's gelooft dat de Bimbo uit de 21e eeuw de reïncarnatie is van de punk identiteit uit de jaren 80. 
Naast dat ze dokter is in ‘Bimboism’, heeft NELLY vaak het gevoel dat ze een privédetective is die aanwijzingen verzamelt. Deze ‘Natural Born Archivist’ documenteert eigenlijk bijna alles om te begrijpen hoe haar positie als queer vrouw met een vrouwelijk gecodeerd lichaam in deze wereld waarde kan toevoegen. Dit gebeurt altijd op een intertekstuele manier, begeleid met kritische  humor en  met Joie De Vivre - NELLY DANSEN vindt altijd energie om op te staan ​​voor het slechte of voor al het goede dat er is! 

Alvorens haar werkperiode in SIGN heeft Nelke een studie reis naar Mexico Cancun gemaakt , oa.  het strand waar Pamela Anderson in 1995 trouwde en waar heel wat Baywatch-beelden gefilmd zijn. Nelke wilde haar naar reis naar Las Vegas voortzetten maar kwam in een vooroordeel-en  rolbevestigende confrontatie met de douane terecht. 
Ze kwam Las Vegas niet in en werd teruggestuurd naar Mexico City.  Dit avontuur zal oa. een inspiratiebron zijn voor haar nieuwe film en installatie in SIGN. 

SIGN.

SIGN is een levendige en experimentele projectruimte voor actuele interdisciplinaire kunst op nationaal niveau. Zij biedt jonge kunstenaars een podium voor verdere profilering, ontwikkeling en intensivering van hun kunstenaarschap. Daarbij wordt nieuw werk geïnitieerd in bijzondere contexten en wordt de nodige reflectie gegeven. Presentaties zijn er in SIGN, op allerlei locaties, en in openbare ruimte met een variatie aan omstandigheden, invalshoeken, disciplines.

SIGN wordt ondersteund door Mondriaan Fonds Kunstpodium Basis 2021-2022 en ook voor de periode 2023-2024 

Locatie.

SIGN
Winschoterkade 10
9711 EA Groningen
tel 050-3132651
www.sign2.nl