Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Aram Pourjafar - 'Faces of Freedom'

Kunstpunt Groningen
6 april 2023 t/m 22 april 2023

Over deze activiteit.

In de expositie Faces of Freedom toont kunstenaar Aram Pourjafar een serie portretten van Iraanse (vooral) jongere mensen, die afgelopen maanden zijn omgekomen toen ze in Iran demonstreerden voor meer vrijheid en gelijke rechten.

Het startpunt van deze protesten was het overlijden van Mahsi Amini, op 20 september 2022. De Iraanse zedenpolitie had vastgesteld dat ze haar hoofddoek niet correct had gedragen, iets wat ze uiteindelijk met de dood moest bekopen.

Sindsdien zijn er met regelmaat grote demonstraties in Iran, die doorgaans hard worden neergeslagen. Pourjafar: “De afgelopen maanden heb ik mij veel zorgen gemaakt om mijn landgenoten. Ik voelde me machteloos; toezien hoe wreed er wordt omgegaan met de demonstranten deed mij pijn. Nog erger zou het zijn als ze in vergetelheid raken.” Met Faces of freedom wil Aram haar respect betuigen aan deze slachtoffers: “De serie bestaat uit portretten van (vooral) jongere mensen die zijn omgekomen onderweg naar vrijheid. Deze portretten heb ik op ongespannen doeken geschilderd om de puurheid en kwetsbaarheid van deze dappere mensen te benadrukken.”

Over Aram Pourjafar
Eind 2000 vluchtte de toen 18-jarige Aram samen met haar familie uit Iran. In 2004 werd ze toegelaten tot Academie Minerva, waar zij autonome beeldende kunst studeerde. Tijdens haar studie hield ze zich veelvuldig bezig met de thema’s vluchtelingen en identiteit. Momenteel is Aram, naast kunstenaar, ook docent.

'Faces of Freedom' is t/m 24 april te zien in de Kunstuitleen van Kunstpunt Groningen.

Kunstpunt Groningen.

Kunstpunt Groningen (voorheen CBK) is hét knooppunt voor beeldende kunst. Wij lenen kunstwerken uit, begeleiden kunstopdrachten in de openbare ruimte en bij bedrijven, ontwikkelen educatieprojecten voor scholen en organiseren tentoonstellingen en activiteiten. 

Kunstpunt Groningen (formerly CBK) is the hub for visual arts. We lend works of art, supervise art assignments in public spaces and at companies, develop educational projects for schools and organize exhibitions and activities.

Locatie.

Kunstpunt Groningen
Trompsingel 27A
9724 DA Groningen
tel (050) 317 17 07
www.kunstpuntgroningen.nl