Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Collectief Guardians of Grunn

In Guardians of Grunn wordt de kunst op straat in Groningen tot leven gewekt als hoeders van Stad, zij zijn de hoofdrolspelers in een nieuw stripverhaal. Het startpunt van dit uitdijende verhaal wordt ontwikkeld door een collectief van striptekenaars, beeldend kunstenaars en schrijvers. Maak hieronder kennis met de tien leden van dit collectief: Esther van de Bund, Olivier van Eijk, Janneke Hoek, Emy Koopman, Mădălina Mihuțoiu, Guus Møystad, Bart Nijstad, Richard Nobbe, Niek van Ooijen en Sterric.

Esther van de Bund

 

Esther van de Bund (1992) is een Arnhemse striptekenaar en illustratrice. Haar oeuvre is lekker divers en omvat de kookstrip Smikkelen en Smullen (Uitgeverij Syndikaat), de korte horror Detox (Nieuwe Garde Anthologie), Bi-Witched in Ripple (A Big Draw Anthology), de zelf uitgegeven 18+-anthologie Sticky Pages en experimentele autobiografische strips bij Uitgeverij Loopvis en de Zone5300. Esther is ook redactielid en auteur bij de op Dungeons and Dragons geïnspireerde Not A Mimic Zine, waarvan al twee edities zijn verschenen. In 2024 gaf Esther haar eerste Kinderboek uit bij Uitgeverij Kosmos: Floris en Meneer Tortellini en de jacht op de dierendief

Olivier van Eijk

Olivier van Eijk is hoorspelmaker, korte verhalenschrijver, dichter en filosoof. Bovenal is hij een verhalenverteller die genres en disciplines wil doorbreken. Oliviers teksten zijn doorspekt van diepzinnige observaties en gedachte-experimenten, geïnspireerd door zijn bachelor- en masteropleiding filosofie. Nu doet hij de onderzoeksmaster in Arts, Media and Literary Studies aan de RUG, waar hij uit vele kunst- en denkstromingen inspiratie opdoet voor het schrijven van zijn verhalen.

Janneke Hoek

Janneke Hoek (Groningen, 1995) is illustrator, striptekenaar, muzikant en bovenal verhalenverteller. Haar beeldend werk varieert in materialen en technieken, wisselend van decors en meubels van hout of metaal tot linosnedes, zeefdrukken en illustraties. Binnen haar werk onderzoekt Janneke verwondering en speelsheid en maakt daarin gebruik van bestaande verhalen passend bij de omgeving waarin zij gepresenteerd worden. 
Ze werkt het liefst met haar handen en dus analoog omdat dit vertraagt en extra verbinding geeft met het materiaal. Door de tijd te moeten nemen voor elk werk, onverwachte ‘foutjes’ te ontdekken en die vervolgens juist te gebruiken, blijft haar werk uniek en straalt plezier en ambacht uit.  

Een van de vaste ijkpunten binnen Jannekes werk is de natuur en dan vooral het verbinden van de mensen met elkaar en de wereld waarin zij leven. De mens lijkt haar natuur te vergeten, en afgedreven naar iets waarin zij los staat van datgeen waarop (en met wie) zij loopt.

Emy Koopman

📸: J. von Engelhardt

Emy Koopman (Groningen, 1985) is schrijver en journalist. Na masters in de Literatuurwetenschap en de Klinische Psychologie, promoveerde ze op onderzoek naar literatuur en empathie. In de tussentijd was ze al begonnen met schrijven voor onder meer hard//hoofd en De Groene Amsterdammer, en aan een debuutroman. Deze roman, Orewoet (2016), werd genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs en de Bronzen Uil.

Vervolgens werkte Emy, naast haar schrijverschap, als onderzoeksjournalist voor Investico en als presentator voor het VPRO-programma Paradijs Canada. In 2020 verscheen haar tweede roman, het dystopische Het boek van alle angsten. Haar derde boek, Tekenen van het universum (2022), werd door NRC ‘een absolute aanrader’ genoemd en haalde de shortlist van De Boon Literatuurprijs. Op Tekenen van het universum volgde het Spoorslagboekje Kindertrein uit Boedapest (2023), met nominaties voor de BNG Literatuurprijs en de Inktaap. Emy’s nieuwste roman, De vrouw in de kelder, verschijnt eind februari 2025 bij De Arbeiderspers.   

Madalina Mihutoiu

Madalina Mihutoiu (1998) is een Roemeense illustrator die momenteel in het noorden van Nederland woont en gewapend met een BA in Illustratie & Animatie van Academie Minerva in Groningen. Ze creëert vanuit folklore, fantasie en haar liefde voor vogels, waarbij ze voortdurend schakelt tussen pen, toetsenbord en ponsnaald om funky en vaak zoömorfe personages tot leven te brengen. Ze houdt zich bezig met creatief coderen, verhalen vertellen en visuele interactie – essentiële ingrediënten om meeslepende visuele verhalen te maken. Haar inspiratie haalt ze uit cartoons, haar omgeving en traditionele Roemeense maskers die het hele jaar door in rituelen worden gebruikt om boze geesten af te schrikken en geluk te brengen. Ze vindt rust in vakmanschap en bewuste, langzame manieren van maken en probeert haar werk altijd dezelfde magische kwaliteiten mee te geven als de folklore van haar land. 

Guus Møystad

📸: Sixtine Bérard

Guus Møystad (1992) is een beeldend kunstenaar, schrijver en verhalenverteller gevestigd in Amsterdam. Hij is een chaotisch mengsel van identiteiten die nooit helemaal tot rust komen. 
 
Deze chaos zet zich voort in zijn werk, waar verhaal, tekst, beeld, waarheid en fictie in elkaar verweven en tot uiting komen in verschillende kunstvormen. Hij put uit de geschiedenis, fantasie en folklore, en is gefascineerd door liminaliteit – de tussenfases tussen individu en gemeenschap, inclusie en exclusie, traditie en vernieuwing – en de grenzen en kwetsbaarheden van het lichaam. 
 Zijn strips en illustraties zijn verschenen in verschillende gedrukte en online tijdschriften en platforms, waaronder De Lage Landen, Stripgids en Hard//Hoofd. Daarnaast publiceert hij zijn werk ook in eigen beheer en produceert hij cyberzine Brieven uit Skemer. 

Bart Nijstad

Bart Nijstad (1979) is een kunstenaar, docent en illustrator, woonachtig in Groningen, Nederland. 

“Mijn artistieke visie is gecentreerd op het ontrafelen van de innerlijke rivier van beelden die voortdurend door mijn geest stroomt. Inspiratie put ik uit een caleidoscoop van herinneringen, stripboeken, filmscènes en fragmenten uit schilderijen. Door middel van automatische tekentechnieken streef ik ernaar om deze stroom te ordenen en betekenis te geven aan de visuele chaos. Ik word aangetrokken tot beelden die de logica tarten, die zich op een verkeerde plaats lijken te bevinden en bestaan in een rijk waar humor, het groteske en absurditeit verweven zijn. 
De tekeningen vormen de basis voor mijn verdere artistieke expressie. In schilderijen, zines en muurschilderingen creëer ik tegengestelde werelden waarin het vertrouwde en het vreemde botsen. Herkenbare motieven wekken een gevoel van comfort op, terwijl droombeelden en onwerkelijke composities de grenzen van onze realiteit bevragen.
Mijn doel is om bij de kijker een gevoel van onrust en nieuwsgierigheid teweeg te brengen. Door te spelen met betekenis van het beeld, daag ik de interpretatie van de waarnemer uit. De kijker wordt uitgenodigd om te dwalen door mijn innerlijke landschappen en zich te verdiepen in de gelaagdheid van de gepresenteerde beelden.” 

Richard Nobbe

Richard Nobbe (Winschoten, 1993) is dichter en (radio)columnist, was stadsdichter van de gemeente Oldambt, heeft meermaals gepubliceerd in Op Ruwe Planken, toerde rond met de Poëziebus, maakte theater, stond in de finale van het NK Poetry Slam en viel twee keer in de prijzen bij Write Now! In 2024 verscheen zijn poëziedebuut, Waar Iemand Woont bij Uitgeverij Passage.

Niek van Ooijen

Niek van Ooijen is stripmaker, illustrator, tekendocent en cultureel ondernemer. Vanuit zijn atelier bij Zwolse broedplaats de Achtergracht maakt hij strips, posters, portretten, illustraties en infographics voor verschillende bedrijven, instanties en particulieren. Ook gaat hij regelmatig op pad om lessen en workshops te geven of ergens live te tekenen. Op het moment is hij vooral heel druk met een autobiografische graphic novel over de tijd dat hij in stripstad Angoulême woonde en studeren. Deze graphic novel zal naar verwachting eind 2025/begin 2026 verschijnen bij uitgeverij Oogachtend. 

Niek houdt zich in zijn werk graag bezig met de natuur, de menselijke binnenwereld, en lekker priegelen op precies en gedetailleerd, doch zwierig tekenwerk. 

Sterric

Sterric (Amsterdam, 1993) is een striptekenaar die werkt vanuit Rotterdam. Sterric behaalde een bachelor Illustratie aan de Willem De Kooning academie in Rotterdam met een opvallende uitwisseling naar de School of Visual Arts in New York. Met de publicatie van de graphic novel De Vloek van Rood (Scratch Books, 2021) maakte Sterric een sprankelend debuut in de stripwereld en is sindsdien niet meer vertrokken. Zo werkte Sterric aan verscheidende historische en sociale strips zins hun debuut en werkt die nu aan diens volgende stripreeks Detective Jackdaw. Sterric is altijd opzoek naar het kruispunt tussen popcultuur en sociale impact. Verhaal is naar diens mening een belangrijke manier hoe mensen de wereld om hen heen leren interpreteren en ideeën vormen. Sterric probeert dat kruispunt te raken, met fantasie en fabel probeert Sterric een impact te maken in onze samenleving voor een inclusievere maatschappij.