Mijlpaal
René de Boer
Over dit kunstwerk.
De Mijlpaal is tot een hoogte van 9,40 meter opgebouwd uit onregelmatige plaatjes messing die samengesteld zijn uit resten van voorgaande beelden. De afgeronde top lijkt een licht gebogen hoofd dat uitkijkt over de snelweg (A28) waarlangs het kunstwerk op een geluidswal geplaatst is. Voor het vervaardigen van de Mijlpaal gebruikte René de Boer de techniek van het autogeen lassen met messing. Dit procédé leerde hij van Edu Waskowsky die deze werkwijze toepaste bij het vervaardigen van het Joods Monument.
Tot de jaren tachtig van de twintigste eeuw werkte De Boer vooral met gelast messing. De Mijlpaal is het laatste werk waarvoor hij deze lastechniek gebruikt en in die zin sluit de titel van het beeld aan bij de afsluiting van de abstract-expressionistische fase in zijn kunstenaarschap. Twee representatieve voorbeelden uit deze periode zijn Zitknobbels en Rollebollen, beelden waarbij de kunstenaar streeft naar het verkleinen van de kloof tussen kunst een publiek. Dit bereikt hij door zijn kunstwerken niet alleen kijkobject maar ook gebruiksvoorwerp te laten zijn.
Vanaf 1981 ging De Boer met cortenstaal werken, een tamelijk weerbarstig materiaal dat de kunstenaar dwingt tot een andere vormgeving dan het meer flexibele messing. Een voorbeeld hiervan is het monumentale beeld Kringloop in het Stadspark. Steeds terugkerende thema’s in zijn werk zijn: de natuur, geboorte en dood, vasthouden en loslaten en vergankelijkheid.
Over de totstandkoming.
Het beeld werd aangekocht door de gemeente Groningen in het kader van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR).
Locatie.
Vestdijklaan (geluidswal)
Facts & Figures.
-
Door
René de Boer -
Wijk
De Wijert -
Jaar van realisatie
1984 -
Kunstsoort
Vrijstaande sculptuur -
Materiaal
Messing -
Afmetingen
h 9,40 m