Rollebollen (7 delen)
René de Boer
Over dit kunstwerk.
Met het kunstwerk Rollebollen combineerde René de Boer een aantal uitgangspunten van zijn werk. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw was hij geïnteresseerd in de wisselwerking tussen enerzijds beeldende kunst en publiek, en anderzijds beeldende kunst en geluid.
De bollen zijn gemaakt van aan elkaar gelaste plaatjes messing en hebben een doorsnede die varieert van 90 tot 150 centimeter. Ze zijn gevuld met verschillende materialen zoals houtstaafjes, zand en knikkers. Daardoor hebben ze ieder hun eigen klank, die hoorbaar is als ze in beweging komen. De bollen, die onderling door een ketting verbonden waren, zijn – als een soort performance – diverse malen door de stad gerold waarbij het klank- en bewegingsspel tot leven kwam. Uiteindelijk hebben ze een definitieve plek op het grote speelveld aan het Bernouilliplein gekregen.
René de Boer wil dat zijn werk gebruikt wordt om zo de kloof tussen publiek en kunst te verkleinen. De bollen dienen nu vaak als doelpalen bij het voetballen. Dat ze door het rollen en beklimmen deuken vertonen, ziet de kunstenaar als een natuurlijk proces van verslijten.
Over de totstandkoming.
René de Boer maakte de Rollebollen in het kader van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). Het werk maakte deel uit van de beeldenexpositie in de tuin van het kasteel Nienoord in Leek in 1978. De bollen waren toen met een ketting aan elkaar vast gemaakt. De Boer kwam zelf met het idee de ballen op het Bernouilliplein te plaatsen.
Locatie.
Bernoulliplein (op het grasveld)
Facts & Figures.
-
Door
René de Boer -
Jaar van realisatie
1977 -
Kunstsoort
Vrijstaande sculptuur -
Materiaal
Messing -
Afmetingen
h 0,90-1,50 m