Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Het huis van de nomade is de wereld

Atelier Henk Kraayenzank
1 september 2019 t/m 13 oktober 2019

Over deze activiteit.

In de eerste 'Gasten'-tentoonstelling van dit seizoen ontvangt Henk Kraayenzank in zijn atelier voor een tweede keer beeldhouwer Wilma Mik.



Wilma Mik (Groningen, 1955) krijgt als kind les van Fie Werkman. Later combineert ze haar studie geschiedenis aan de RUG met politiek werk als fractie-assistent bij de Provinciale Statenfractie van D'66. Ze is ook werkzaam als freelance journalist en productieleider bij diverse culturele manifestaties. 



Tijdens de theaterproductie Babylon in Academie Minerva, ongeveer 30 jaar geleden, krijgen Wilma Mik en Henk Kraayenzank voor het eerst met elkaar te maken. Het hele gebouw  is door studenten omgetoverd in de stad Babylon. De decorontwerpers in opleiding hebben de vrije hand, Henk is de lichtontwerper, Wilma één van de producenten.



Ze verliezen elkaar uit het oog als Wilma naar Amsterdam verhuist. Daar pakt ze ook haar oude liefde, beeldhouwen, weer op. Ze krijgt les van diverse beeldhouwers en werkt als autonoom kunstenaar in een atelier in Aalsmeer. In Amsterdam is haar werk o.a. te zien in het CBK en het Hilton hotel,op de buitenplaats Wester-Amstel en in de beeldentuin de Wilgengaarde in Benschop.



Een toevallig weerzien in 2014 leidde tot de afspraak die hernieuwde ontmoeting in de vorm van een expositie te gieten, waarbij Groningen voor het eerst kennis kon maken met het beeldende werk van Wilma Mik.



Inmiddels is er het een en ander gebeurd: tijdens een noodgedwongen zwervend bestaan van anderhalf jaar raakt Wilma Mik verslingerd aan het rondtrekken over de aardbol. Leven vanuit 2 koffers, zonder ballast; wat een vrijheid! Dat gelukzalige gevoel verbeeldt ze in Vivace (brons, 2017). De plekken op de wereld waar ze korter of langer verblijft krijgen vorm in steen: Timboektoe (travertijn, 2013), New York 1-10 (diverse steensoorten), Amsterdam (mergel, 2019), Qatar (gasbeton en gips, 2014), Chios (albast, 2016) en Tokio (albast, 2019). Het silhouet van een stad is als een reeks van letters, een schrift, een taal. Haar sculpturen vertonen steeds meer grafische kenmerken, zoals te zien in een aantal reliëfs. Een inspirerende reis door Japan in 2018 leidt als vanzelf tot verbeelding op het platte vlak: (Tokio, Kyoto 1-2).

Atelier Kraayenzank.

Atelier Kraayenzank is het atelier van kunstenaar Henk Kraayenzank aan de Visserstraat in Groningen. Regelmatig ontvangt Kraayenzank gasten in de serie duotentoonstellingen.

Locatie.

Atelier Henk Kraayenzank
Visserstraat 40
9712CW Groningen
tel 050 313 5798
www.henkkraayenzank.com/