Pieter ruijg dit is wat ik zocht | 5x Minerva deadliners
Over deze activiteit.
PIETER RUIJG DIT IS WAT IK ZOCHT
Pieter Ruijg (1925-2004), geboren te Amsterdam, is autodidact. Hij schildert vanaf zijn veertiende jaar. In Breda maakt hij landschappen, (zelf)portretten en stillevens, voornamelijk in expressionistische stijl en geïnspireerd op het werk van Van Gogh, Munch, Van Dongen, Sluiters en Permeke. Dit werk vormt zijn vroege periode.
In 1944 krijgt Ruijg tekenles (houtskool) van de Bredase schilder-architect Dio Rovers. Na de bevrijding wordt in dezelfde stad de Academie St Joost opgericht. Daar gaat hij door met tekenen onder leiding van Rovers. Vanaf zijn eenentwintigste verdient hij zijn brood in de reclame.
In 1950 vertrekt Ruijg naar de stad Groningen, waar hij werkt als chef-decorateur bij een groot warenhuis. Al zijn vrije tijd vult hij met schilderen en zijn ‘nieuwe liefde’ beeldhouwen. Hij ontwikkelt een stijl, waarin het experiment belangrijker is dan het onderwerp. Er volgt in 1957 een eerste expositie in Pictura.
Na zijn pensionering in 1990 ontdekt hij een andere manier van schilderen. Expressionistisch begonnen, keert hij zich af van de direct waarneembare werkelijkheid en raakt hij steeds meer geboeid door het abstracte experiment. Hij schildert de bol, de cirkel, en de ellips in optische illusies in de zes basiskleuren. Inspiratie vormen de zwarte gaten in het heelal en wat zich daarachter zou bevinden.
Naar die hamvraag is hij lang op zoek geweest. Sinds 1992 tot zijn dood in 2004 brengt hij dit fantasierijk in beeld met het schilderij ‘Binnen- en buitenkant der dingen’. De plek waar de mens volledig vrij is, in de zin van spontaan en helemaal zichzelf. En waar liefde eeuwigheidswaarde heeft. In het boek ‘Pieter Ruijg, dit is wat ik zocht’ wordt deze zoektocht toegelicht. Dit boek van Sabine Ticheloven en Annemieke Ruijg, in oktober 2016 uitgegeven bij Philip Elchers Groningen (ISBN: 9789050481762), is tijdens de tentoonstelling bij Pictura te koop.
Pictura presenteert 5X Minerva Headliners (5 net afgestudeerden van Minerva tonen hun examenwerk)
Met werk van: Annika Visser, Dagmar Stap, Janine Haddering, Joëlle de Ruiter en Liona Dekker
Annika Visser: Ik schep beelden die krioelen van het leven in een esthetisch wemelend geheel. Het lijken decoratieve organismen. Pas in tweede instantie valt de seksuele lading op. Eros als erotische- en scheppende kracht en onderdeel van “the living experiment we call nature”
Joëlle de Ruiter: Wat is de invloed van subjectiviteit op hoe we iets ervaren? De manier waarop we de wereld om ons heen zien kan er zwaar door beïnvloed worden. In mijn werk geef ik twee vertellingen van dezelfde gebeurtenis in één beeld, beiden met een compleet andere afloop. Geeft dit je als kijker dan ook "de ware gebeurtenis"?
Janine Haddering: Gefascineerd door waarneming ontstaat mijn fotografische werk dat op de grens tussen figuratie en abstractie zit. Bij het zien van mijn beelden kijk je naar een ritmische compositie van licht en donker, horizontalen en verticalen. Als beschouwer kan je in een situatie terechtkomen dat je niet goed weet waarnaar je kijkt. Dat is juist mijn bedoeling, want die zoektocht naar herkenning stopt zo gauw het beeld verandert in de weergave van een object.
Dagmar Stap: Ik zie elke supermarkt als een museum van onze consumptiemaatschappij. Maar mijn inspiratie vind ik vooral in Aziatische toko’s. Daar vind je meer illustraties en kleuren. En omdat ik teksten vaak niet kan lezen, worden dit voor mij ook illustraties. Door deze verpakkingen te borduren zet ik de massaproductie even stil. Ik realiseer me dan hoeveel we kopen en eten.
Liona Dekker: Gebak is het uitgangspunt van mijn werk. Het fascineert me omdat gebak je verleidt met zijn kleuren en structuren, nog voordat je het proeft . Door te experimenteren met de waarneming en het werken met verschillende verfdiktes kan het voor de beschouwer een uitdaging wordt om het gebakje terug te zien in het schilderij.
Pictura.
Het Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen werd opgericht in 1832 met als doel: 'de beeldende kunst en de nijverheidskunst in de ruimste zin van het woord aan te moedigen en te bevorderen.' Pictura is gehuisvest in een mooi, monumentaal pand aan het Martinikerkhof in Groningen. In de sfeervolle zalen exposeren professionele kunstenaars van uiteenlopende richtingen en disciplines, maar de hoofdmoot is figuratief.
Locatie.
Pictura
St Walburgstraat 1
9712 HX Groningen
tel 050 312 29 53
www.pictura-groningen.nl/