Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst op Straat

Toerist in eigen stad: de Urban Biketour tijdens Eurosonic Noorderslag

Door: Iris Rijnsewijn, 16 januari 2020

Eurosonic Noorderslag is weer begonnen. Naast alle muziekevenementen is er ook veel te beleven op het vlak van beeldende kunst. Robot-gladiatoren, lichtsculpturen, een dj-mobiel en natuurlijk live-muziek; het komt allemaal langs tijdens de Urban Biketour door de stad.

Tijdens de tour fiets je van het fonkelnieuwe Forum (via een omweg) naar de eeuwenoude Martinikerk en stop je op meerdere plekken bij bijzondere kunstwerken. Misschien heb je er al een paar gespot. Zo staat er een gigantische gladiator pontificaal op het stationsplein en een robot op de Grote Markt. Dit zijn werken van recycling-kunstenaar Jelle de Graaf. De Graaf verandert oude kliko’s, jerrycans en allerlei andere afvalproducten in reusachtige figuren. 

Minder makkelijk te vinden is een lichtsculptuur van Jimi Kleinbruinnink, dat zich in de binnentuin van De Oosterpoort bevindt. Kleinbruinnink heeft een constructie van bamboestokken, panlatten en gekleurde tape en lint gemaakt. Door er lampen op te zetten ontstaat er een geheel van lijnen en kleuren dat de binnentuin tijdelijk verandert in een andere wereld. 

Passend bij ESNS ART zijn ook DJ mobile 1.0 & 2.0 van Olaf Mooij. Mooij, die werd geïnspireerd door het nummer ‘God is a DJ’ van Faithless en de pausmobiel, creëerde een auto waarin een dj twee ingebouwde draaitafels en een mengpaneel kan bedienen. Daar kan hij of zij bij via een opening in het dak. Via de speakers, die op artistieke wijze zijn toegevoegd aan de auto, kan je muziek luisteren tijdens Eurosonic Noorderslag. De DJ mobiles 1.0 & 2.0  zijn te vinden bij het CBK Groningen (naast de Oosterpoort) en op het Waagplein. 

De biketour wordt geleid door Albert Westerhoff en begeleid met live-muziek van singer-songwriter Douwe Doorduin. 


Wil je de werken op eigen houtje bekijken? Dat kan ook. Je hebt alleen bij een aantal kunstwerken wel een bandje nodig. 

De Urban Biketours vertrekken op donderdag 16 januari en vrijdag 17 januari om 17:00 uur vanaf het Forum Groningen.Duur: circa 1,5 uur.

Eindpunt: Martinikerk.

 

Tickets: Te koop voor 7,50 euro in de webshop van het CBK. Ben je lid van het CBK of student, dan betaal je maar 5 euro. Heb je geen fiets? Voor 7,50 euro extra kun je er een lenen.