Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunstshots

Thuisblijven? Hier zijn 7 Nederlandse kunstfilms en documentaires om te bingen

Door: Michiel Teeuw, 2 april 2020

Ben jij de laatste weken ook thuis en begin je je te vervelen? Of werk je hele dagen thuis en kan je wel een pauze gebruiken? Wij selecteerden de mooiste films die je gratis online kunt bekijken, van en over Nederlandse makers. Veel kijkplezier!

1. Robin de Puy - Ik ben het allemaal zelf (54 min., 2016)

De succesvolle fotografe Robin de Puy vraagt zich af of ze wel genoeg uit haar eigen talent haalt. Fotografeert ze nog wel de mensen van wie ze vindt dat ze gezien moeten worden? De Puy huurt een motor en reist rond Amerika in een roadtrip. Bekijk hem hier.

2. Ray Fuego - Wit (14 min., 2017)

Korte film van veelzijdig kunstenaar Ray Fuego, die zijn album Wit vergezelt. In flitsende stijl worden onderwerpen behandelt als onafhankelijk kunstenaarschap, escapisme en problemen. Fuego confronteert zichzelf met zijn eigen ego. Bekijk hem hier.

3. Micha Wertheim - Ergens Anders (90 min., 2016)

Een experimentele theatervoorstelling, waarbij de maker ergens anders is en de show staande wordt gehouden door het publiek zelf en een robotje. Voor de documentatie zijn vier bewakingscamera’s opgesteld die de show vanuit verschillende hoeken vastleggen en die het publiek zelfs in het donker kunnen vastleggen. Bekijk hem hier.

4. Floris Kaayk - The Modular Body (interactief, 2016)

Audiovisuele website over een even fascinerend als verontrustend project om een modulair mensenlichaam te bouwen. Verschillende fragmenten in een diversiteit aan stijlen laten het proces zien van dit wetenschappelijke kunstproject. De website zelf werkt ook modulair, met video-blokjes die aan elkaar worden gelinkt. Bekijk hem hier.

5. Robin Ramos en Kymani Ceder - de Kroon (6 min., 2019)

Een poëtische korte film die de relatie van Afro-Nederlanders met hun haar behandelt en de stereotypering rondom kroeshaar. De film is deels re-enactment van geschiedenis en een prachtige cast van Afro-Nederlanders neemt je mee door de tijd van pre-koloniaal Afrika naar het heden. Bekijk hem hier.

6. L.A. Raeven - De verbeelding voorbij (60 min., 2011)

In het werk van L.A. Raeven, het kunstenaarsduo bestaande uit tweelingzussen Liesbeth en Angelique, komen thema’s aan bod als eten, de maakbaarheid van het lichaam en het idee van een ‘ideaal individu’. Deze documentaire legt hun bestaan vast met persoonlijke veranderingen als zwangerschap en samenwonen. Bekijk hem hier.

7. Joost van Hezik - De Begrafenis van de Verlegen Mens (10 min., 2017)

Korte poëtische film van het team achter VPRO-serie Treurteevee. Op een dag komen alle verlegen mensen te overlijden. Een kleine gemeente houdt een begrafenis voor al die verlegen inwoners die overleden zijn. Maar iedereen heeft wel iets te zeggen. Bekijk hem hier.