Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst op Straat

INGREEP (#1): Wat doen die QR-code-tegels in de stad?

Door: Desta Matla, 22 februari 2019

Op de stoep vlakbij mijn huis is een mysterieuze tegel geplaatst met een QR-code erop. Als ik naar buiten kijk kan ik hem nét zien. Al fietsend in de stad heb ik er nog eentje gespot en ik ben hopeloos nieuwsgierig. Waar zijn die dingen voor? Op een zonnige zondag besluit ik dan toch maar op onderzoek uit te gaan. Ik loop naar de tegel en kijk even om mij heen. Er is geen begeleidende tekst, niet op de grond en ook niet in de omgeving. Alleen een QR. Geïntrigeerd scan ik de tegel en er opent zich een site met de titel: Space Invaders. 

Missie

Er wordt mij gevraagd of ik een missie wil starten. Daar ben ik best voor te porren, kom maar op! Op een kaartje worden meerdere locaties aangeduid, plekken waar een QR-code tegel zich bevindt. Enthousiast pak ik mijn fiets en begeef mij naar de eerste locatie. Hier vind ik na even zoeken de tegel. Na het scannen krijg ik weer de Space Invaders-site te zien, maar dit keer met een opdracht. Mijn vriend (die ik onverhoopt ook mee naar buiten heb gesleept) wil de opdracht wel uitvoeren. Er is een klein voortuintje met witte en zwarte tegels vlakbij de code, en dapper stapt hij het tuintje in en raakt - zoals de opdracht het vroeg - alle zwarte tegeltjes aan. Terwijl mijn vriend vakkundig zijn hinkel-dans uitvoert, vraag ik me af hoe dit eruit ziet als je geen idee hebt wat we aan het doen zijn. 

Lege tegel

Enthousiast trek ik de stad in, op zoek naar meer tegels, om de missie te volbrengen. Ik loop naar de locatie waar ik de nieuwe code zou moeten vinden, maar zie niks. Ik loop nogmaals de straat door, dit keer aan de andere kant van de weg, en ook daar vind ik niks.

Per toeval stop ik bij een tegel die een beetje uitsteekt bij de rest: hij is een stuk minder grauw en lijkt nieuwer. Ik check mijn locatie en vergelijk dit met waar de QR-code zou moeten zijn: Ik sta er praktisch bovenop. Ik vermoed dat de tegel is vervangen. Misschien was een buurman het zat dat iedereen stopte om te scannen en had hij nog een stoeptegel liggen?

Space Invaders

Al lopend, onderweg naar de volgende tegel, doorzoek ik de sites die eerdere QR-codes hebben geopend. Space Invaders is een project ontwikkeld door Jaleesa Mallée en gaat over angst in de publieke ruimte (fear in public space).

Het Timeline Gallery project waar Space Invaders onder valt is een samenwerking van Sign en het Lectoraat Image in Context (Minerva). Dit heeft al geleid tot een reeks lezingen afgelopen voorjaar (zogenaamde Lunch Lectures) en vier ‘interventies’ (ingrepen) waaronder de grote apocalyptische afbeelding in het Ebbingekwartier. Het is een interessante mix van kunstenaars en locaties - van Groningen tot Israël. Terugkerend thema in de Timeline Gallery is de vrijheid om te mogen doen en zeggen wat we willen. Mogen we wel dit wel, als we ons in de publieke ruimte bevinden? En durven we het dan ook?

Zwaaien

De volgende code die ik scan confronteert mij precies met die vraag. De opdracht luidt hier om een poortje te openen, een tuin in te stappen en te zwaaien naar de mensen die binnen zitten. Mijn vriend heb ik helaas aan het begin van de stad achtergelaten, dus daar kan ik nu deze opdracht niet aan doorspelen. Ik sta zelf nogal verslagen bij de tegel. Dit durf ik toch helemaal niet? Het lijkt me nogal onbeleefd om zomaar bij iemand de tuin in te stappen en te zwaaien - hoewel dat een volkomen onschadelijke actie is. Ik lees nogmaals de opdracht op het scherm. Het staat er toch echt. Ik zucht en kijk naar het tuinhek. ‘Alles voor de kunst!’ denk ik, terwijl ik het piepende hekje open duw. Ik stap voor het raam en zwaai. Niemand thuis.

Na een succesvolle missie ben ik tot de volgende conclusie gekomen: de QR-tegels dagen je uit, met kleine opdrachtjes, om uit je comfortzone te treden. Ze vragen je om iets anders te doen dan wat je normaal zou doen; om een kleine ingreep te doen in je omgeving. Maar waarom is dit belangrijk? En - sterker nog - waarom is dit kunst?

Hier hoop ik in het volgende deel van mijn zoektocht een antwoord op te vinden. Wordt vervolgd!

Ps. mocht er nou nog zo’n mooie dag verschijnen (volgens de weersvoorspellingen lijkt het er wel op) en je hebt tijd voor een missie, begin dan hier.

 

Tekst & beeld: Desta Matla