Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst kijken

5 tips voor De Nacht van Kunst & Wetenschap

Door: Franciska de Beer, 12 mei 2016

De vraag is niet óf je gaat, maar wáár je heen gaat. Met meer dan 150 acts tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap op 4 juni is keuzestress onvermijdelijk. Daarom is Kunstspot op zoek gegaan naar de spannendste, grappigste of hartverwarmendste acts. We zetten de vijf beste tips voor je op een rij.

5. Wakker worden op een Hawaïaans strand - als het andere geslacht

Altijd al eens willen ervaren hoe het is om in het lichaam van het andere geslacht te zitten? Be Boy Be Girl is je kans. In de installatie van Frederik Duerinck en Marleine van der Werf ga je liggen op een witte sofa en krijg je een virtual reality-bril op. Je wordt wakker op een Hawaïaans strand en voelt een warm briesje. Benieuwd naar wat er dan gebeurt? Be Boy Be Girl is de hele avond in de Groninger Forum Bibliotheek te ervaren.

4. Het effect van een hartstochtelijke kus

Dat zoenen mensen gelukkig maakt wisten we. Maar wat gebeurt er eigenlijk in onze bovenkamer wanneer we iemand een kus geven? De EEG Kiss laat het zien. Kunstenaars Karen Lancel en Hermen Maat nodigen je uit om plaats te nemen op de loveseat tegenover je geliefde of een voorbijganger die je net van straat hebt geplukt. Wanneer je kust is de hersenactiviteit niet alleen te bewonderen op schermen op de achtergrond, maar is er ook muziek te horen: de EEG Symphony, die gecomponeerd wordt op basis van je hersenactiviteit. EEG Kiss is doorlopend te bezoeken in de entreehal van het Groninger Museum.

3. Kopje onder in kleur (in een holle donut)

Zin in een compleet nieuwe ervaring? Ga dan eens een kijkje nemen in Universeel Hart, een twee meter hoge installatie van Jorrit Sinke. In het bouwwerk dat de vorm heeft van een holle donut stroomt een patroon van rode, groene en blauwe vakjes om je heen op het ritme van jouw hartslag. Het bewegende patroon verbeeldt het magnetische veld om de aarde dat ons allemaal als een universeel hart verbindt. De installatie is de hele avond in collegezaal 1 van het Academiegebouw te ervaren.

2. Fabriceer een harthologram

Wil je zelf de handen uit de mouwen steken? In de Der Aa-kerk kun je zelf een harthologram maken. Met een laser snij je uit plexiglas een klein beeldscherm dat je op jouw mobiel legt. Wanneer je dan een speciaal hiervoor gemaakt filmpje afspeelt, zweeft er een waar hart. Daarnaast zweeft er midden in de kerk tussen alle kleine hartjes één hele grote harthologram die reageert op de hartslag van de bezoekers. Dit project is een samenwerking tussen Science LinX, het Dr. Nassaucollege, FabLab en uitvinder David Voordes. De hologrammen zijn de hele avond door in Der Aa-kerk te bewonderen.

1. Woon Kunstspot Late Night bij

Last but not least: onze eigen Kunstspot Talkshow. Tweemaal zullen Rosa Timmer en Peter Dicke drie kunstenaars en artiesten ontvangen en hen het hemd van het lijf vragen. In de sfeervolle setting van het MendiniRestaurant van het Groninger Museum zullen onder anderen stripmaker en drummer Barbara Stok, zangeres Janne Schra, winnaar van het George Verbergstipendium Ivanka Annot en ontwerper Tjeerd Veenhoven aanschuiven. De talkshows vinden plaats van 20.30 - 21.00 uur en 22.00 - 22.30 uur.

Kun je niet wachten tot 4 juni? Ga naar het Nachtmuseum

In de week voorafgaand aan de Nacht van Kunst & Wetenschap is de synagoge in de Folkingestraat omgetoverd tot een pop-up museum. Van dinsdag 31 mei tot en met zondag 5 juni is het Nachtmuseum dagelijks geopend van 13:00 tot 17:00 uur en op de Nacht zelf van 20:00 tot 01:00 uur. Kunstenaars en wetenschappers zijn de depots van onder andere het UMCG, het Martiniziekenhuis, het Drents Museum en het Universiteitsmuseum ingedoken. Hun favoriete kunstwerken zijn samengebracht in één tentoonstelling.  Op De Nacht zelf vertellen zij waarom precies dat object hun hart heeft gestolen.En als klapper op de vuurpijl zal ook viltkunstenares Claudy Jongstra haar kleurrijke werken hier tonen.

Van welke act gaat jouw hart sneller kloppen?

De Nacht van Kunst & Wetenschap vindt plaats op  zaterdag 4 juni en heeft als thema ‘het hart’. Kijk voor meer informatie over De Nacht van Kunst & Wetenschap op http://www.denachtvankunstenwetenschap.nl/

Tekst: Franciska de Beer
Beeld: De Nacht van Kunst & Wetenschap