Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Eerste grote solotentoonstelling Joris Laarman

Groninger Museum
8 december 2015 t/m 10 april 2016

Over deze activiteit.

Het Groninger Museum presenteert de eerste grote solotentoonstelling van ontwerper, uitvinder en kunstenaar Joris Laarman (Borculo, 1979).De overzichtstentoonstelling onder de titel Joris Laarman Lab bevat zowel vroeg, recent als nieuw werk. Na Groningen begint de tentoonstelling aan een uitgebreide internationale tour naar onder andere Parijs en New York.



Laarman werkt op het raakvlak van design, kunst en wetenschap en onderzoekt daarbij voortdurend nieuwe materialen en innovatieve technologieën. Het experiment vormt een belangrijke basis voor zijn opmerkelijke werk. Laarman had eerder talloze tentoonstellingen inbinnen- en buitenland. Gerenommeerde musea waaronder het Museum of Modern Art in New York, het Centre Pompidou in Parijs en het Victoria & Albert Museum in Londen kochten zijn werk aan.



Joris Laarman studeerde in 2003 cum laude af aan Design Academy Eindhoven met het Reinventing Functionality project. Met de barok ogende radiator, die hij hiervoor ontwierp, nam hij stelling tegen het functionalistisch minimalisme. De uitbundige krullen waren een functionele overweging omdat de radiator daardoor een grotere oppervlakte kreeg en meer warmte af kan geven. Al bijna een klassieker is de beroemde Bone Chair, een opvallend organisch gevormde stoel. Het uiterlijk van deze stoel kwam voort uit computeralgoritmen die de optimale groei van botten simuleren: dikker waar nodig, en dunner waar de stoel minder belast wordt zonder dat hij daarmee aan sterkte verliest.



Esthetiek, verbeelding, high tech en wetenschap komen samen in deze eerste grote solotentoonstelling, die zowel vroeg, recent als nieuw werk laat zien. Het Groninger Museum volgt Laarman al jaren en bezit belangrijke werken zoals Bone Chaise, Bookshelf en de serie Digital Matter Tables. Speciaal voor de tentoonstelling maakt Laarman een nieuw sculptuur dat met dezelfde printtechniek als de brug tot stand komt. Deze tentoonstelling past binnen het beleid van het Groninger Museum dat zich richt op design op het grensvlak van kunst. In de tentoonstelling is veel aandacht voor het maakproces en de technische achtergrond daarvan. Ook zijn er tal van experimentele objecten te zien.

Groninger Museum.

Mede door een gift van 25 miljoen gulden van de Nederlandse Gasunie kon het Groninger Museum gerealiseerd worden. In 1994 werd het museum geopend door koningin Beatrix. Het museumgebouw geldt als één van de hoogtepunten van het postmodernisme. De uitgangspunten van de architect Mendini waren: geen hiërarchie in de kunstdisciplines, overvloedig gebruik van decoraties en samenwerken met gastontwerpers. Hierdoor ontstond een divers samenspel van ruimtes. In deze ruimtes wordt aandacht besteed aan vier uiteenlopende collecties: archeologie en geschiedenis van Groningen, kunstnijverheid, oude beeldende kunst en hedendaagse kunst.

Locatie.

Groninger Museum
Museumeiland 1
9711 ME Groningen
tel 050 3666555
www.groningermuseum.nl